Péče o oči psů

Stejnou péči, jakou věnujeme srsti a chrupu psa, bychom měli věnovat i jeho očím. Víte, jak správně pečovat o psí zrak? Jaké přípravky jsou vhodné k dezinfekci očí a jejich okolí? Jak poznáme, že je něco s očima psa v nepořádku?

Ležící pes

Oči psa pravidelně kontrolujeme

Zdravé oči by měly být vlhké a jasné. V případě, že zpozorujeme v očích zarudnutí, otok, hleny a nebo u psa časté mhouření, zbystříme. Může to být signálem, že není s jeho očima něco v pořádku - nejčastěji se jedná o oční infekci. Je vhodné proto navštívit veterinárního lékaře, který určí přesnou diagnózu. U starých psů může být normální, že zpozorujeme zakalené nebo neprůhledné oči.

Výtoky z očí u psů

U mnoho psích plemen jsou výtoky z očí běžným jevem (velmi často se s výtoky z očí můžeme setkat například u maltézského psíka). Majitelé pejsků si často myslí, že jde o nějakou nemoc, ale ve většině případů jde jen o „pouhý" výtok. Pokud však máme podezření, že něco není v pořádku, je vhodné navštívit veterinárního lékaře.

Péče o oči psa

Oči psa, který trpí výtokem z očí, je nutné pravidelně ošetřovat vhodným čistícím přípravkem. Velmi často používaným desinfekčním přípravkem je borová voda. Tato voda odstraní dokonale veškeré výtoky a nečistoty z oblasti okolo očí a pejskům neškodí. O použití dalších desinfekčních přípravků je vhodné poradit se s veterinárním lékařem.

Další rady, jak pečovat o psí zrak

  • Kontrolu očí provádíme pravidelně, pozorně, nejlépe na místě s dobrým osvětlením.
  • Dbáme také na to, aby psovi nepadaly chlupy do očí - mohlo by dojít k poškrábání rohovky.
  • Oči psa pravidelně čistíme vhodnými čistícími prostředky, které nám doporučí veterinární lékař.
  • Před koupáním a mytím obličeje psa mu naneseme pod horní víčko ochrannou oční mast. I speciální „neplačící" šampóny mohou dráždit oči, pokud je dobře a včas nevypláchneme.

Pes - šedý zákal u psů

Pes - psinka u psů

Pes - výběr krmiva pro psa

Péče o srst psa - veterinář radí

Psí konzervy, granule nebo kosti?

Psí strava - co by nemělo chybět

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies