Péče o domácí mazlíčky v zimě

Zima už pomalu klepe na dveře. Právě nyní je proto vhodný čas začít se zimní péčí o naše domácí mazlíčky. Jak se starat o psy, kočky, křečky, králíky či andulky, se dozvíte v našem dnešním článku.

Pes, zlatý retrívr

Zimní péče o psa

Pokud máte psa, který je i přes zimu venku, je vhodné mu pravidelně do potravy přidávat vitamíny (při výběru vhodného potravinového doplňku vám poradí ve větších obchodech s chovatelskými potřebami - je potřeba brát v potaz věk i psí plemeno).

Je vhodné psovi čas od času dopřát trochu teplejšího vývaru. Nezapomeňte mu také zavčas zateplit boudu (například polystyrenem, starším kobercem, starším oblečením, apod.).

O pejsky, kteří bydlí přes zimu v bytě se svým pánem, je potřeba také pečovat. Přechod z vyhřátého bytu do venkovního mrazu znamená pro organismus psa šok, proto je vhodné podávat mu stravu doplněnou o vitamíny.

Nezapomeňme mu také pravidelně po procházce kontrolovat a mazat tlapky (speciálním krémem s kolagenem).

Péče o kočku

Co se týče péče o kočku, je v podstatě stejná, jako u psa. Důležité je v zimním období přizpůsobit kočce vhodnou potravu doplněnou o vitamíny, pečovat o její srst a také o tlapky.

Péče o hlodavce (křečky, zakrslé králíky, osmáky)

Základní složkou potravy téměř všech hlodavců je seno a zelené krmení. V zimě je tedy potřeba hlodavcům zajistit jak dostatek suché potravy (tedy sena), tak také čerstvé složky potravy (ovoce, zelenina).

Pozor – ovoce i zeleninu je potřeba pořádně omýt, aby na slupce nezůstali zbytky chemických postřiků, které by mohli hlodavcům uškodit. Vhodné je také vašemu mazlíčkovi opatřit minerální líz, který mu dodá vitamíny a minerály.

Péče o andulky v zimě

Nezapomeňte andulce zajistit vhodné zimní stanoviště (umístěte klec tam, kde je minimální teplota okolo 25 °C a kde není riziko průvanu). Potravu můžete dávkovat pořád stejně, je vhodné ji doplnit o vitamíny formou čerstvé zeleniny a ovoce. Také andulce můžete opatřit minerální líz.

Rubrika Zdraví zvířat - pečujte o zdraví svého domácího mazlíčka

Pes – psinka u psů

Demodikóza u psů

Přežírání a tloustnutí u psů

První pomoc při popáleninách psů a koček

Lymská borelióza u psů a koček

Retroviry koček – FeLV, FIV, FIP

Virus kočičí leukémie

Nemoci andulek – ptačí svrab

Zvířata se také léčí antibiotiky

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies