Péče o březí feny a kočky

Březí kočka i fena vyžaduje speciální krmivo i ohleduplnější zacházení. Největší chybou, která může březí zvíře i její mladé ohrozit na zdraví, je překrmování. Čtěte, jak se vyvarovat dalším chybám a dočkat se tak zdravých a krásných mláďat.

Zlatý retrívr

Příznaky březosti

Jak poznat, že je váš domácí mazlíček březí? Prvními projevy bývá zvýšená mazlivost, únava a spavost. Obzvláště kočky dokáží prospat celý den. Po třech týdnech se začnou zvětšovat a červenat struky, bříško se rýsuje o další tři týdny později. Průměrná délka březosti u koček a fen 64 dní.

Jak se chovat k březí kočce/feně

Do poloviny březosti můžete zachovat stejný režim – stravovací i pohybový. Důležité je, aby mělo zvíře kvalitní stravu a nehladovělo. Kočku ani fenu nepřekrmujte, může pak dojít ke vstřebání plodů anebo se může zkomplikovat porod. Je normální, pokud má zvíře zpočátku menší chuť k jídlu, ta se zvyšuje obvykle až v druhé polovině celého dobrodružství. Také potřeba klidu je viditelně větší. Sportovat mohou březí feny i kočky stejně jako dříve, přílišná fyzická námaha se nedoporučuje pouze v posledních týdnech březosti. Zvíře se v tuto dobu nesmí odčervovat a bez souhlasu veterináře ani podávat žádné léky.

Jaké krmivo zvířeti poskytnout

Krmivo pro březí domácí mazlíčky by mělo být co nejstravitelnější a nejvýživnější při co nejmenším objemu – ideální je specializované krmivo pro mláďata, které obvykle vyhovuje i nastávajícím „maminkám“. A přeci jen – jídlo v tomto období je určeno nejen pro fenu/kočku , ale i pro její mláďata.

Zvětšující se děloha tlačí na žaludek, ten proto pojme jen malé porce. Doplňujte proto misku často, ale malými porcemi. Speciální stravu začněte kupovat ale až v polovině březosti. Měla by být obohacena zejména o kalcium a fosfor. Nevyplací se šetřit, levná krmiva nemusí obsahovat všechny nezbytně důležité látky. Pokud zvíře náhle jídlo odmítá, je tady den D – den porodu.

Dbejte na pitný režim

Je také velmi důležité, aby měla fena či kočka vždy k dispozici dostatek vody – při krmení suchými granulemi je potřeba pitného režimu mnohem vyšší. Granule můžete také namáčet do vody, některým zvířatům tak chutnají více – krmivo ale namáčíme těsně před konzumací a v případě odmítnutí je vyhodíme – v odstátých vlhkých granulích se množí bakterie!

Poznáte falešnou březost u fen?

Gravidita u psů a koček

Péče o kojící fenu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies