Pažitka – chutná zahradní dekorace

Pažitka je jednou z nejznámějších bylinek. Odedávna byla využívána v kuchyni a lidovém léčitelství, ale její využití je ještě širší. Je vynikající okrasnou květinou na zahrádce.
Tráva s kapkami rosy

Pažitka (Allium schoenoprasum) - zdravá a krásná bylinka

Pažitka je nejen chutná, ale také krásná bylinka, která může zpestřit design vaší zahrady. Zvláště se hodí tzv. čínské pažitky s až 60 cm dlouhými listy podobnými trávě. Kvetou růžovofialovými květy a mají chuť po česneku. Ostatní druhy pažitky nedorůstají více než 40 cm a mají cibulovitou chuť. Je jen na vás, jestli se rozhodnete pěstovat ji v květináčích či truhlících nebo přímo venku, na zahradě.

Jak pěstovat pažitku

Pažitku vysévejte vždy na jaře. Lepší je nejdříve nechat vyklíčit semena v květináči a teprve až rostlinka zesílí, ji vysadit na zahradu. Pažitce se nejlépe daří ve středně těžké, živné půdě s dostatkem humusu a vápna. Neobejde se bez vydatné zálivky. Zálivku a hnojení ukončete v září. Pokud budete chtít pažitku konzumovat, rozkvetlá poupata včas odstraňujte, bylinka si tak udrží svou chuť.

Množení a seřezávání pažitky

Pažitka se rozmnožuje dělením cibulí nebo přesazováním trsů jednou za tři roky na jaře. Na jednom místě neponechávejte pažitku déle než 5 let. V prvním roce pažitku neseřezávejte, aby zesílila. Učiňte tak až následující rok, kdy dosáhne 10-15 cm.

Co s pažitkou v zimě

Na podzim můžete pažitku přesadit do květináče a pěstovat v bytě nebo ji přikrýt suchým listím, aby na jaře vyrostla čerstvá nať.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies