Papoušek šedý neboli žako

Papoušek šedý neboli žako patří mezi nejoblíbenější papoušky pro svoji schopnost napodobovat zvuky a slova. Co je pro chov tohoto druhu papouška typické? Potřebují zvláštní péči?
Papoušek šedý

Papoušek šedý – původ a charakteristika

Papoušek šedý je dovážen do Evropy od 16. století. Tento druh patří mezi nejčastěji chované druhy papoušků. U papouška šedého existují dva poddruhy – papoušek šedý konžský a papoušek šedý liberijský. Liberijský poddruh se v domácnostech příliš často nechová. Liší se především barvou zobáku a ocasních per. Papoušek šedý je oblíbený především proto, že má předpoklady naučit se mluvit. Pochází z Afriky. Ve volné přírodě žije v oblasti rozkládající se od Pobřeží slonoviny po Kongo a také v severozápadní Tanzánii.

Papoušek šedý - zbarvení

Zbarvení je proměnlivé od světlé až po černošedou. Na ocasních perech je nepřehlédnutelná červená barva.

Papoušek šedý - velikost

Jeho velikost se pohybuje kolem 30 až 40 cm.

Papoušek šedý – chov a společné soužití

Před pořízením papouška si důkladně rozmyslete, jaké jsou výhody a nevýhody chovu. Papoušek potřebuje dostatek péče, pozornosti a vlastního prostoru. Samota mu nečiní dobře. Naopak dává přednost tomu, když se mu denně v kratších časových úsecích věnujete.

Papoušek šedý a hlučnost

Před pořízením papouška musíte také počítat s tím, že je poměrně hlučný. Píská, mluví, směje se atd. Někdy se tak budete muset obrnit. Myslete nejen na sebe, ale také na sousedy.

Papoušek šedý – předpoklady k mluvení

Papoušek šedý je oblíben především proto, že má vrozené dispozice k tomu, aby se naučil mluvit. K tomu je zapotřebí dostatek trpělivosti a péče. Mluvte na něj při každé činnosti, kterou děláte. Tak dojde také k lepšímu propojení mezi danou činností a slovy, které říkáte. Papoušek tak bude schopen použít větu ve správný okamžik. Někteří papoušci také rádi zpívají a dokážou se naučit celé písničky.

Papoušci a vhodné krmivo

Papoušek může každý den dostat zelené krmivo nebo ovoce. Nebudou mu chutnat všechny druhy a některé možná bude zcela odmítat. Pokuste se přesto druhy obměňovat. Krmiva obsahují různé druhy semínek, obilovin, někdy i oříšky, sušené ovoce, sušené papričky a minerály. Dobře vyvážená strava je velmi důležitá. Vyhněte se ale krmivům, které obsahují příliš mnoho slunečnicových semínek – obsahují příliš mnoho tuků. Při koupi krmiva volte spíše menší balení, protože otevřením výrobku se snižuje obsah vitaminů.

Přehled papoušků chovaných v zajetí - článek zde

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies