Papoušci - než si je pořídíte

Uvažujete o pořízení exotického papouška? Těšíte se na to, až na něj budete mluvit a doufáte, že by vám časem mohl odpovídat? Před koupí byste se měli něco o nich dovědět..
Papoušek u klece

Papoušci – dělení

Domovem papoušků jsou převážně tropické oblasti světa. Papoušci patří mezi nejoblíbenější skupinu exotických ptáků a jsou chováni hlavně pro okrasu a potěšení. Dnes známe kolem 330 druhů papoušků, řazených do 78 rodů. Zjednodušeně dělíme papoušky do tří samostatných skupin, jsou to loriovití, kakaduovití (podčeledě kakaduové, korely) a papouškovití (podčeledě kakapové, nestorové, papoušci, papoušínkové). Papoušci jsou milí a učenliví ptáci. Přehled papoušků chovaných v zajetí naleznete v článku ZDE.

Papoušci – kterého si vybrat?

Odborníci zjistili, že papoušci jsou velmi inteligentnízejména papoušek žako. Ten se totiž dokáže naučit lidská slova, porozumět jejich významu a logicky je používat. Protože existuje mnoho druhů papoušků, je nejlépe se předem informovat o jednotlivých druzích. Liší se nejen vzhledem, velikostí, ale také svou povahou a předpoklady – např. k schopnosti naučit se opakovat slova. Ucelený soubor informací naleznete v odborných publikacích nebo nejlépe přímo od chovatelů.

Papoušci – chov

Pro chov papouška potřebujete dostatečně velkou klec, takže musíte také počítat s místem, které vyhradíte pro vašeho papouška. Papoušek (stejně jako jakékoliv jiné zvíře) vyžaduje pravidelnou péči a starostlivost. S tím souvisí čištění klece, krmení, zajištění hlídání v době dovolených apod.

Papoušci - než si je pořídíte

V domácnosti by také neměla žít kočka, která by mu mohla ublížit. Papoušek není ani vhodný pro malé děti, protože se nedá chytit do ruky a hladit jako pes nebo kočka, jeho peří je citlivé na porušení. Jsou vhodní spíš pro starší děti, které mají radost z jeho pozorování a zpěvu. Nezanedbatelná je také délka života papoušků. Velké druhy (jako kakadu nebo velká ara) se mohou dožít i více než padesát let. Neměli byste také zapomínat na to, že jednou za čas se potřebuje také papoušek prolétnout, a to by také mohlo mít za následek, že vám váš „opeřenec“ nahlodá nebo pošpiní nábytek. Neopominutelné je také to, že papoušek může být také dost hlučný – někdy si rád i zakřičí. Takže pokud máte malý byt a máte rádi klid – zvažujte dobře.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.1 Počet: 28 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies