Palma – vhodná pro začátečníky

Pěstování exotických rostlin v našich podmínkách není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Například takové palmě se u nás daří velice dobře a troufnout si na ní může i úplný začátečník.

Palma

Ačkoli je palma celkem nenáročná rostlina, potřebuje pravidelnou a správnou péči, aby nezašla po několika měsících pěstování. Každá rostlina vyžaduje zcela jiné zacházení, proto tvrzení, že palma potřebuje slabou zálivku a spoustu slunce, je chybné. Druhů palem existuje více než tři tisícovky a ne všechny snesou přímé sluneční záření, suchou půdu nebo naopak častější zalévání.

Přesto je pěstování palem v domácím prostředí takřka hračkou, stačí se pouze držet doporučení prodejců a několika základních bodů. Jedním z nich je kvalita zálivky. Voda by neměla být příliš studená, měla by mít optimální teplotu. Před zaléváním vodu necháme odstát několik hodin ve stejné místnosti, kde pěstujeme palmu. Získá tak nejen vhodnou teplotu, ale vyprchá z ní i chlór, který nám teče z vodovodního kohoutku.

Neméně důležité jsou i kořeny palmy, které se snadno přemáčí. Aby nezačaly uhnívat, na dno květináče nasypeme drobné kamínky. Dbáme také na vhodnou zeminu, měla by obsahovat rašelinu a přimíchat můžeme i písek.

Které palmy jsou pro pěstování ideální?

Pokud jste začátečníci a rádi byste v bytě pěstovali exotickou rostlinu, pak sáhněte například po datlovníku. V letním období potřebuje častou zálivku, kterou můžete obohatit o některé z rozpustných hnojiv. Výborně se mu bude dařit i venku, ale pozor na přímé slunce. V zimním období zálivku snižte, ale buďte obezřetní, zemina nesmí přeschnout. Na zimu datlovník přeneste dovnitř, nízké teploty ho poškodí a rostlina uhyne.

Která palma je vhodná na severní nebo východní stranu?

Málo slunce snese palma horská, které vůbec nevadí, že na ni žádný sluneční paprsek nedolehne. Bohatě si vystačí s běžnou dávkou denního světla. Palma horská potřebuje častou zálivku nejen v letních měsících, ale i v zimních. V době přezimování ji vyhovují teploty kolem 15°C, v létě má ráda teploty okolo 20°C.

Pěstujeme alokázii

Popínavka v pokoji - mučenka

Děti a pokojové rostliny

Hydroponické pěstování pokojových rostlin

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies