Pálení rostlinného odpadu na zahradě

Přečtěte si více o pálení listí na zahradě, pravidlech pálení rostlinného odpadu a také pokutách, které nám hrozí, při nedodržení zákonem stanovených podmínek.

Oheň v krbu

Zákon o pálení odpadu na zahradě

Dle zákona lze v otevřených ohništích, zahradních krbech nebo otevřených grilovacích zařízeních spalovat pouze dřevo, dřevěné uhlí a suché rostlinné materiály. Na zahradě nespalujte obaly od nápojů (plastové, papírové s pestrým potiskem), sáčky z umělé hmoty, časopisy a noviny s pestře potištěným papírem, chemicky ošetřené dřevo (okenní rámy, dřevotřískové desky, dřevo natřené barvou), vlhké zahradní odpady a také materiál, u kterého při spalování vzniká velké množství škodlivých látek - například plast, gumy, chemické přípravky, apod. Polovina škodlivých látek vzniklých spalováním zůstává ve vzduchu v okruhu 10 metrů, poté klesá směrem k zemi.

Oheň se ve volném prostoru snadno vymkne kontrole

Vypalování porostů je ve volné přírodě zakázáno. V případě porušení tohoto zákazu (udávaného zákonem o požární ochraně, č.133/1985 Sb.), hrozí fyzické osobě pokuta až 25.000 korun, právnické osobě pokuta až 500.000 korun.

Pálení listí a trávy na zahradě má svá pravidla

Pálení listí, klestu a shrabané trávy není zákonem výslovně zakázáno (na rozdíl od vypalování porostů, dané zákonem 133/1985 Sb., které je zakázáno). Jedinou výjimkou je listí napadené chorobami, jejichž zárodky nelze bezpečně zlikvidovat ani povápněním a zkompostováním (antraknóza ořešáků či bakteriální spála jabloňovitých). Ovšem i na pálení listí na zahradě platí určitá pravidla a omezení, které stanovuje zákon.

Pro podnikající fyzické a právnické osoby platí, že musí plánované pálení rostlinných zbytků ohlásit příslušnému operačnímu středisku HZS v kraji. Při ohlašování musí uvést datum a místo pálení, zodpovědnou osobu, přibližnou dobu pálení a kontakt. Povinnost ohlášení pálení pro řádové občany není zákonem stanovena, důrazně se ovšem doporučuje.

Oheň se nesmí zakládat na místech se vzrostlým porostem, loukách a strništích!!! Novinový papír lze při topení pevnými palivy používat jen k podpálení.

Pravidla pro spalování odpadů na zahradě

  • Pálení musí být přítomna osoba, která dovršila věku 18-ti let.
  • Místo pálení se nesmí nechat bez dozoru.
  • Velikost ohniště volte takovou, aby všechen hořící materiál shořel v době, kdy je na místě přítomen dozor.
  • Ohniště musí být vzdáleno minimálně 50 metrů od okraje lesa, mělo by se zakládat nejlépe na hliněném podkladu.
  • Vždy mějte k dispozici prostředky, kterými oheň uhasíte - kbelík s vodou, lopatu a písek, apod.).
  • Oheň by se neměl rozdělávat za pomoci hořlavých kapalin (např. benzín).
  • Pálení se nesmí provádět při nepříznivých povětrnostních podmínkách, jako je inverze a nebo silný vítr.
  • Je nutné dodržovat bezpečnou vzdálenost ohniště od zástavby a hořlavých předmětů - domů s ploty, aut, apod.
  • V případě, že se oheň vymkne kontrole a nelze jej uhasit vlastními silami, je osoba provádějící pálení povinna okamžitě nahlásit tento požár na místě příslušnému operačnímu středisku hasičského zachráného sboru v kraji.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies