Ozdobte svůj balkón Limnatkou

Limnatka Douglasova, známá také pod názvy Mokřadka nebo Voďankovec, je nenáročná jednoletá rostlina, kterou můžeme ozdobit balkón, zahrádku, okolí vodního jezírka i skalku. Přečtěte si více o jejím pěstování.

Limnatka

Všeobecně o Limnatce

Limnatka Douglasova (Limnamnthes douglasii) je rychlerostoucí letnička s poléhavými lodyhami a lesklými, jemně členěnými listy, které mají světle zelenou barvu. Dorůstá do výšky cca 15 centimetrů. Květy se na rostlině objevují od začátku léta, setrvávají zde až do října. Květy jsou pohárkovité, sněhově bílé s výraznými žlutými středy. Příjemně voní. Plody jsou hnědé až černé vejčité oříšky, které mají v průměru 2,5 až 5 milimetrů.

Vhodné pěstební stanoviště

Limnatku vyséváme buď v březnu do truhlíků, nebo koncem dubna na venkovní záhon. Výsev je možné provádět i na podzim. Často se stává, že rostliny samy vysemeňují. Stanoviště by mělo být chráněné před silným větrem. Limnatka vyžaduje světlé stanoviště, ne však přímé sluneční světlo. Optimální umístění je na jih, jihovýchod, případně jihozápad. Rostlinám vyhovují teploty okolo 21°C - 24°C.

Pěstební substrát a pěstební nádoby

Rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžeme koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví (speciální substrát pro pěstování balkónových květin) a nebo si jej namíchat také sami ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1.

Limnatce se nejlépe daří v podlouhlých keramických (cihlových) truhlících. Pokud pěstujete rostliny v klasických plastových truhlících, nesmíme zapomenout na dno nádoby umístit cihlové střepy a vyvrtat otvor pro dobré odtékání přebytečné vody. Rostlinám se tak bude lépe dařit a také porostou rychleji.

Zálivka a hnojení

Zálivku provádíme pravidelně, nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Optimální je nechat pěstební substrát rostlin mírně vyschnout a teprve pak zalévat. V příliš vlhkém prostředí rostliny zahnívají, trpí chorobami a také špatně kvetou.

Pěstování muškátů od A do Z

Pěstování fuchsií

Pěstujeme surfinie

Pěstujeme Milion bells

Bacopa ozdobí balkón i zahrádku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies