Ovocné víno - chlouba vaší úrody

Ovocné víno lze vyrobit téměř z jakéhokoliv druhu ovoce. Musí však být dobře vyzrálé a šťavnaté. Pouze z dobrého ovoce lze získat dobré víno. Zde je podrobný návod, jak při přípravě ovocného vína postupovat.

Víno, sklenice

Ideální ovoce na výrobu vína

K výrobě ovocného vína se nejvíce hodí jablka, ostružiny, rybíz, angrešt, borůvky, bezinky a šípky.

Ovocné víno – recept

1. Lisování

Ovoce dobře umyjte, odstraňte nahnilé plody a pak jej rozdrťte, nejlépe v drtiči. Drť dejte do lisu a pro řádné prolisování lis pomalu přitahujte šroubem.

2. Příprava na kvašení

Pokud kvasíte jablečné či hruškové víno, zakryjte šťávu před vzduchem (jinak rychle zhnědne) a zakvašujte ihned po usazení kalu, tj. nejpozději do 24 hodin. Zákvas si připravte předem podle návodu uvedeném na obalu od kvasinek.

Šťávu z ostatního ovoce nechejte naopak až 3 dny v nádobě ustát. Na povrchu se usadí kal, který sejměte a vylisujte zvlášť. Šťávu dobře přeceďte. Šťávu můžete kvasit v okurkové láhvi, v lahvi na víno nebo - zakvašujete-li větší množství vína - v sudech. Ty je však třeba pečlivě vymýt a vydesinfikovat sírou. 

3. Kvašení

Šťávu s trochou vody a v ní rozpuštěným cukrem naplňte do 2/3 kvasných nádob, aby při kvašení šťáva nepřetékala. Nádobu uzavřete kvasnou zátkou a utěsněte ji voskem nebo parafínem, aby vzduch nepronikal mezerami ven. Udržujte teplotu 15 - 20°C. Konec kvašení poznáte tak, že bublinky přestanou zátkou unikat, víno je klidné, na povrchu čisté a zákal padá ke dnu. Tato etapa by měla nastat po 3 – 5 týdnech. Ještě 2 – 3 týdny však víno nechte uležet.

Víno a optimální množství cukru

Do sladší šťávy přidejte cukru méně, do kyselejší je třeba více cukru a tím i vody. Na jeden litr vína postačí zhruba 10 - 15 dkg cukru.

4. Stáčení a dokvašování vína

Zhruba po třech týdnech od konce kvašení můžete víno stáčet do níže postavených lahví hadičkou, která musí být alespoň 3 cm nade dnem nádoby (aby nenasákla kal ze dna). Sklenice plňte až nahoru, víno by se mělo dotýkat zátky. Láhve pevně zazátkujte a uložte ležmo. Zátky musí být nové, dlouhé, málo pórovité a před použitím spařené. Víno nechejte při teplotě cca 14°C dokvasit. Po 10 až 14 dnech můžete podávat.

Usazení kalu

Usadí-li se na dně vína při dokvašování kal, znovu jej přetočte a vyčistěte taninem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 g taninu a 0,6 g želatiny, obojí rozpuštěné v teplé vodě. Po čištění víno znovu přetočte. Teprve čisté jej můžete znovu přelít do lahve a zazátkovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies