Ovoce - není mytí jako mytí

Na ovoci a zelenině bychom si měli pochutnávat téměř každý den. Víme, že je zdravé, ale někdy může taky škodit – a to, když je špatně umyté. Ale jak umýt zdraví škodlivé pesticidy?

Jablka červená

Ovoce – stačí ho jen umýt?

Téměř automaticky si před jídlem ovoce a zeleninu umýváme, ale je možné spláchnou všechnu nečistotu a chemii, kterou bylo ovoce vyšlechtěno? Zbytky pesticidů, které se nacházejí na povrchu ovoce a zeleniny, představují velké zdravotní riziko.

Ovoce a zdraví škodlivé pesticidy

Myslíme si, že jíme zdravě, ale přesto trpíme nemocemi. Vinu za nárůst počtu onemocnění mohou mít ony pesticidy. Při odborných bádáních se zjistilo, že dokonce mohou být zákeřné v onemocněních jako je rakovina a snížená mužská plodnost. Francouzský zemědělský výzkumný ústav zveřejnil studii, ve které upozorňuje na to, že každý Francouz zkonzumuje ročně ve stravě až 1,5 kg nejrůznějších znečišťujících látek, z nichž většinu tvoří právě vysoce škodlivé pesticidy. Přitom kdysi nikdo v těle neměl tolik chemikálií jako dnes.

Ovoce – děti jsou zvlášť citlivé

Pesticidy škodí zvláště dětem, které jsou na účinky pesticidů zvláště citlivé. Děti totiž konzumují obvykle také víc potravy než dospělí (vzhledem k jejich hmotnosti). Lékaři proto připouštějí možnou souvislost mezi vlivem pesticidů a obrovským nárůstem artismu, agrese, dyslexie, hyperaktivitou a nesoustředěnosti u dětí.

Ovoce – zájmy výrobců a potřeby člověka

Je zřejmé, že výrobci se snaží vypěstovat ještě lepší, větší a krásnější ovoce, aby měly zajištěn odbyt. Vždyť to, co je krásné pro oči, bude jistě dobré a zdravé i pro naše tělo? Výrobci se snaží pomoci chemikálií zpomalit proces dozrávání a kazivosti této velice důležité složky potravy. Chemie podporuje růst a zrání ovoce a zeleniny, dochází i ke konzervaci plodů, nešetří se škodlivými látkami při dopravě a prodeji.

Ovoce – řeší to biofarmy?

Dokonce ani biofarmy se nemohou zcela oprostit od negativních vlivů pesticidů – hlavně z okolního prostředí. I z takto ekologicky pěstovaných plodin je zapotřebí odstranit nežádoucí znečišťující látky, které se na ovoce a zeleninu dostávají při manipulaci a přímém kontaktu s lidmi. Takže nezapomínejte alespoň ovoce a zeleninu důkladně oplachovat pod teplou vodou, popřípadě zcela odstraňovat vrchní slupku.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies