Osvětlení zahrady

Pro některé je to zbytečnost, jiní si zahradu bez světel neumí představit. Hodně lidí vnímá osvětlení zahrady jako něco, co zbytečně přitahuje pozornost okolí. Nemusíte se bát, že váš dům bude vypadat, jako když v něm bydlí nějaká celebrita. Stačí zvolit správné osvětlení, které vaši zahradu rozzáří a obohatí.

zahradní osvětlení

 

Přemýšlíte o zřízení osvětlení do altánku či chcete osvětlit chodníček nebo část zahrady? Existuje několik typů zahradního osvětlení. Pro který se rozhodnete? A můžete si zahradu osvětlit i na místech, kde nemáte přivedenou elektřinu? Ideálním řešením, je pozvat si odborníka ve chvíli, kdy začínáte plánovat. Poradí vám, kde máte jaká světla umístit. Později můžete objevit nedostatky či chyby a kvůli opravám se vám to pěkně prodraží. Podle zdroje se osvětlení dělí na elektrické, hořící a solární.

 

Hořící osvětlení

 

Co si pod tím máte představit? Máme tím na mysli svíčky, lucerny a různé louče. S ohněm si vytvoříte romantickou atmosféru jako na zámku. S ohněm musíte být opatrní. Pamatujte, je sice dobrým sluhou, ale zlým pánem. Lucerničky, louče a svíčky nesmíte nikdy nechat bez dozoru. Tento typ osvětlení zahradu neosvítí trvale. Vydrží jen pár hodin, ale finančně je oproti elektrickému a solárnímu osvětlení nejméně náročný.

 

Elektrické osvětlení

 

Tento typ osvětlení se používá nejčastěji, neboť je nejdostupnější. Musíte si dát pozor, abyste splňovali i bezpečnostní normy. Prodlužovací kabel by měl být natažen tak, aby na něj nepršelo. Jestli kabel povedete přes venkovní prostor, musíte ho zabezpečit - ideálně jej vložte do ochranné trubky a zakopejte do země. Ochráníte jej také před mechanickým poškozením a před dotěrnými hlodavci. Možná to zvládnete i sami, ale pokud si nejste jistí, raději si zavolejte odborníka. Když si necháte vše zařídit “na klíč”, stačí jen zadat své požadavky a v dohodnutém termínu vám firma předá hotové dílo, za které ručí.

 

Solární osvětlení

 

Je ideálním řešením pro místa, kde nemáte zavedenou elektřinu. Je také bezpečné, takže ho zvládnete bez problémů nainstalovat sami. Nemusíte se bát nižších cen solárních světel, ale měli byste si dát pozor, aby v něm nechyběly baterie, které jsou většinou mnohem dražší než samotné světlo. Baterie se dobíjejí přes solární panel a musí se pravidelně po pár letech měnit. Solární osvětlení je ekologické a šetrné k životnímu prostředí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies