Osteoartróza - onemocnění pohybového aparátu

Osteoartróza je onemocnění pohybového aparátu, které způsobuje pomalé a trvalé zhoršování stavu postižených kloubů. Onemocnění není možné zcela zastavit ani úplně vyléčit, existuje však řada způsobů, jak jej lze výrazně zpomalit a ulevit tak psímu pacientovi od bolesti.

Osteoartróza

Osteoartróza postihuje klouby

Osteoartróza (také artróza, osteoartritida, degenerativní onemocnění kloubů) je jednou z nejčastějších příčin bolesti u psů. Postihuje především kloubní chrupavku a přilehlou kostní tkáň. Při osteoartróze dochází k poškození kloubní chrupavky a následnému uvolnění chemických látek, které toto poškození dále prohlubují. V chrupavce postupně vznikají trhliny, chrupavka se ztenčuje a ztrácí se z ní voda, čímž se zhoršuje její pružnost. Onemocnění může vzniknout v jakémkoliv kloubu a u jakéhokoliv plemene psů, navíc v jakémkoliv věku.

Podle příčiny vzniku rozdělujeme osteoartrózu na primární a sekundární

Primární osteoartróza

Vzniká jako následek opotřebení kloubů vlivem stáří (u psů starších 10 let). Nevyskytuje se příliš často, zpravidla nezpůsobuje tak intenzivní klinické příznaky, jako osteoartróza sekundární. U psa můžeme pozorovat postupný nárůst kloubní ztuhlosti, zejména po delším odpočinku. Postižený pes může mít problémy se vstáváním. Postiženo bývá většinou více kloubů najednou (buď na všech čtyřech končetinách, nebo na obou hrudních nebo pánevních končetinách).

Sekundární osteoartróza

Tato forma se vyskytuje u psů častěji a je závažnější, než osteoartróza primární. Vzniká jako následek určitých druhů onemocnění kloubů (například dysplazie kyčelního kloubu, dysplazie loketního kloubu, osteochondrózy, luxace čéšky, apod.) a nebo jako následek traumatických postižení kloubů (nitrokloubní zlomeniny, luxace - vykloubení, poškození vazů). Má podobné příznaky jako primární osteoartróza, ovšem s určitými rozdíly. Zpravidla je postižen jen jeden nebo dva klouby, což vyvolává kulhání na jednu nebo dvě končetiny (kulhání je proto zřetelnější). Sekundární osteoartróza vzniká výrazně rychleji a můžeme se s ní setkat i u mladých jedinců.

Léčba osteoartrózy

Vzhledem k postižení kloubů, které osteoartróza způsobuje, se často také setkáme s narůstající hmotností u postiženého psa - ta je způsobena sníženou pohybovou aktivitou. Základem léčby primární i sekundární osteoartrózy je tedy redukce tělesné hmotnosti pacienta.Toto opatření je zcela základní podmínkou pro úspěšnost jakékoliv další léčby.

Farmaceutická léčba

Existuje několik možností ovlivnění osteoartrózy pomocí léků:

  1. Chondroprotektiva - potravní doplňky obsahující chondroprotektiva, které dodávají organismu potřebné stavební látky zajišťující pružnost a pevnost kloubních chrupavek.
  2. Nesteroidní protizánětlivé látky (NSAID) - používají se v případě výraznější bolestivosti a pokročilejší osteoartrózy. Mezi ně řadíme například kyselinu acetylsalicylovou, ibuprofen, diclofenac, které dokáží velmi účinně potlačit zánět a bolestivost v postižených kloubech, jejich účinek je téměř okamžitý a v mnoha případech přetrvává určitou dobu po podání.
  3. Kortikosteroidy - mají silný protizánětlivý efekt, mají ovšem i řadu vedlejších negativních účinků (například zhoršují poškození chrupavky v postiženém kloubu). Jejich použití  by proto mělo být omezeno na přísně indikované případy a rozhodně by nemělo být dlouhodobé.

Psí plemena, kteá nejčastěji trpí nemocemi

Nejčastější nemoci pohybového ústrojí u psů

Dysplazie kyčelních kloubů

Nemoci psů - základní seznam

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies