Ostálky v zahrádce

Ostálky (Zinnia) jsou oblíbené rostliny, které lze vysadit na zahrádku, skalku i do truhlíku. Na pěstování nejsou náročné a věnujete-li jim alespoň trochu svého času, odmění se vám za to záplavou krásných květů v pestrých barvách.

Cínie

Zinnia neboli ostálka (Foto:sxc.hu)Všeobecně o ostálkách

Ostálky (Zinnia) jsou rostliny pocházející z Mexika. Existuje velké množství kultivarů těchto rostlin, které se od sebe liší vzrůstem, tvarem (plné, poloplné, jehlicovité, pomponkovité, jiřinovité, atd.) a barvou (v různých odstínech žluté, oranžové, fialové, růžové, červené a bílé) svých květů. Některé jsou vhodné do truhlíků, jiné zase do zahrádky a nebo do skalky.

Vhodné pěstební stanoviště

Předpěstované ostálky umísťujeme na venkovní stanoviště po 15. květnu, kdy již nehrozí nebezpečí mrazíků (jsou citlivé na mráz). Mají rády slunné stanoviště a teploty okolo 25°C. Stanoviště by mělo být chráněné před silným větrem.

Tip: Ostálky bývají často vysazovány do zeleninových záhonů (zejména rajčata), kde odpuzují háďátka.

Zinnia neboli ostálka (Foto:sxc.hu)Pěstební substrát

Rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžete koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví a nebo si jej namíchat sami ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1.

Zálivka a hnojení

Zálivku provádíme pravidelně, nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Optimální je nechat pěstební substrát rostlin mírně vyschnout a teprve poté opět zalít. V příliš vlhkém prostředí rostliny zahnívají, trpí chorobami a velmi špatně kvetou. Hnojíme dvakrát až třikrát měsíčně. Při nedostatku živin začnou listy žloutnout.

Množení ostálek

Množení těchto rostlin lze dvěma způsoby – a to buď řízkováním a nebo výsevem semen. Vhodnějším způsobem je řízkování, které není tak časově náročné, jako výsev semen a následná péče o ně.

Přezimování

Rostliny přezimují ve světlé a chladné místnosti s teplotou pohybující se okolo 5 až 10 °C. Ostálky během zimního spánku zaléváme jen velmi zřídka. Na jaře rostliny vyjmeme, hluboce seřízneme a přesadíme do nového pěstebního substrátu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies