Orient za dveřmi

Konečným cílem tvorby japonských zahrad je postihnout prostřednictvím neprostších věcí tajemství přírody i jejího stvoření.

Japonská zahrada

Tak trochu jiná zahrada

Tajemství a tradice umění japonských zahrad sahá do dávné minulosti. Jejich kouzelná struktura vytváří prostředí, které člověku navozují pocit klidu, uvolnění myšlenek, relaxace, možnosti meditace a soustředění či vnímání čisté přírodní krásy. Rozvíjí kreativní myšlení, poněvadž jsou vytvářeny dle specifického estetického kódu, který má rozsáhlé symbolické zázemí.

V minulosti vznikal za pomocí praktických rad nejrůznějších mudrců a také životních zkušeností a obavami před nepřízní osudu obyčejných lidí. Ti od pradávna toužili po štěstí a vážili si křehkosti přírodních krás.

Společnost se vyvíjí, ale jedno zůstalo stejné lidé pořád touží po šťastném a naplněném životě, proto se japonské zahrady v současnosti těší obrovskému rozmachu i u nás.

Jak vytvořit japonskou zahradu?

Při výsadbě rostlin nezáleží na pestrosti, bujnosti a hýřivosti květů, ale veškerou podstatu této scenerie tvoří stále zelené keře, listnaté i jehličnaté stromy, které svůj elegantní šat mění dle ročních období.

Základními prvky při tvorbě japonské zahrady jsou rostliny, voda a kámen. Při jejich tvorbě se vaše fantazie může pořádně vyřádit, lze vytvořit napodobeni hor, potůčky, jezírka s červenými koi-kapry (ti jsou symbolem štěstí a blaženosti), želvami, žábami apod.

Z rostlin se krásně vyjímají především zkroucené kmeny borovice, kosatce, bambusy, jinany (Ginko), azalky,cypřišky, bonsaje a nepřeberné množství travin. Můžete použít i rostliny s Japonska nebo Číny například Zelkova japonica, Sophora japonica Pterostyrax hispida, Prinsepia uniflora, Clerodendron trichotomum, Orixa japonica, Leycesteria formosa, Lespedesa buergeri, Fontanesia fortunei a řada dalších.

Karesansui - zahrada bez jediné kapky vody

Japonské zahradnictví je encyklopedií námětů. Zvláště zajímavé jsou suché zahrady karesansui, neboli suché krajiny. Jejich vznik je zakořeněn v dávné minulosti, ačkoliv je stvořena perfektně pro dnešní dobu a její architekturu. Poskytují ohromný prostor vlastní fantazii a svou promyšlenou a vnější prostotou se pojí v dokonalost.

„Karesansui je pokusem vyjádřit nejvnitřnější podstatu vody, aniž by voda v zahradě opravdu byla, a to vyjádřit ji výstižněji, než by bylo možné tak učinit vodou samotnou," opodstatnil japonský znalec Jošinobua Jošinagy.

Kam pro inspiraci?

Harmonie, koncentrace, odpoutání od nepodstatných problémů, splynout s přírodou, tím nejčistším možným způsobem. Nevadí, že nevlastníte zahradní prostory či potřebné prostředky na realizaci japonské zahrady. V České republice je spousta možností, kde můžete navštívit krásy japonského umění a nechat se vnést do duchu dávného orientu.

Kupříkladu: www.tropichukvaldy.cz, www.bambuscentrum.cz. Také většina českých Zoo vlastní nějakou expozici na téma japonských či čínských zahrad. V Pražské botanické zahradě v Troji byla založena japonská zahrada na ploše 0,67 ha.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies