Organické diody emitující světlo

Kupovali jste si v nedávné době nový televizor a při jeho výběru jste narazili na zkratku OLED? Víte, co tato zkratka znamená? Jedná se o zkratku pro organické diody emitující světlo. Seznamte se s OLED technologií podrobněji prostřednictvím našeho dnešního článku.

OLED TV

Střípky z historie OLED technologie

I když se se zkratkou OLED setkáváme v poslední době poměrně často, rozhodně nejde o žádnou novinku. Tato technologie je známá již déle než půl století. Přesněji řečeno - od padesátých let minulého století, kdy vědci z francouzské Nancy-Université poprvé zpozorovali jev zvaný elektroluminiscence v organických látkách. Tento jev byl pozorovatelný jen při použití vysokého napětí.

Součastná technologie OLED (při použití nízkého napětí) je přičítána W. Tanovi a A. VanSlykemu. Pro zajímavost: OLED technologie je postavena na patentu Kodak. První masová výroba byla zahájena v roce 1997 společností Touhoku-Pioneer, která tuto technologii použila pro palubní desky automobilů. První OLED obrazovky se objevily v roce 2004 u PDA, o čtyři roky později pak u velkoplošných televizorů s vysokým rozlišením.

Jak OLED funguje?

Tato technologie funguje na principu vrstvy organického materiálu, který je vložený mezi dvě elektrody (anodu a katodu) a následně nanesený na tzv. substrát - tím je obvykle plast nebo sklo. Jakmile je mezi uvedenými elektrodami přítomen stejnoměrný proud (tzn. pozitivní k anodě a negativní ke katodě), vzniká důsledkem párování nabitých částic v organické hmotě (vyzařovací) světlo.

Výhody OLED technologie

  • Panely pracující s OLED technologií nepotřebují žádné podsvícení jako například LCD obrazovky.  Díky tomu je OLED energeticky výhodnější.
  • OLED panely nabízejí velmi jasný a stabilní obraz, s vyváženým jasem a rychlejší odezvou.
  • OLED panely dokáží zobrazit 16,5 miliónů barev.
  • OLED technologie má pestré využití v elektronice, v součastné době začíná pronikat i do oblasti bydlení (osvětlení).
  • OLED technologie je výhodná pro výrobce - zejména díky minimalizaci nákladů, hmotnosti a spotřeby energie.
  • Díky technologii OLED lze vyrábět extra tenké a také extra odolné panely.

Nevýhody OLED technologie

  • Životnost, která není stejná pro všechny barvy. Modrá barva začne ztrácet na intenzitě již za 1 000 hodin, zelená za cca 10 000 hodin, červená za cca 30 000 hodin.
  • Vyšší prodejní cena přístrojů s OLED technologií.
  • Doposud jsou k dostání televizory s technologií OLED jen v malých úhlopříčkách.

Moderní dům a zahrada - nezapomeňte na vhodné osvětlení!

Elektronická zahrada

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies