Olivy nejen v kuchyni – 1.díl

Olivy jsou plody středozemského, stále zeleného stromu zvaného Olivovník evropský. Své využití mají olivy v kuchyni, farmaceutickém i kosmetickém průmyslu. Obsahují mnoho zdraví prospěšných látek.

Olivový olej v lahvičkách

Z historie olivovníku

Olivovník je strom, který se začal pěstovat již před 8000 lety na Blízkém východě v Persii a Mezopotámii. Podle řeckých bájí byl olivovník darem bohyně Athény Atéňanům. Do Španělska se dostal kolem roku 1050 před našim letopočtem Féničany. V koránu je olivovník považován za posvátný - nejznámější zmínka o něm je v biblickém příběhu o Noemovi v knize Genesis. Tento strom byl symbolem míru, plodnosti a blahobytu. Dodnes můžeme na svazích legendární Olivetské hory v Jeruzalémě zhlédnout olivovníky staré více jak 2000 let.

Používáme čerstvé bylinky v kuchyni

Cibule a její použití nejen v kuchyni

Jak olivovník vypadá?

Olivy jsou plody středozemského, stále zeleného stromu zvaného Olivovník evropský (Olea europaea). Pro vyšlechtěné olivovníky je typický sukovitý, zkroucený kmen. Listy jsou vstřícné, celokrajové a kopinaté. Jejich spodní strana je stříbřitě ochmýřená. Na jaře na olivovníku rostou latovité květenství s drobnými bílými, jemně voňavými květy. Po odkvětu květů se na stromě tvoří plody, které obsahují více než 50 % oleje a 40 % vody. Olivy během zrání postupně mění svou barvu - od zelené, přes vínově červenou, červenou, fialovou až po černou. Mladé zelené olivy jsou pevné a mají nahořklou chuť, zralé černé olivy jsou měkké a mají jemnou chuť. Olivy obsahují vitamín E, vitamín A, vápník, draslík, hořčík, železo a nenasycené mastné kyseliny (kyselina olejová, linolová a linoleová).

Pěstování olivovníku

Olivovník je poměrně nenáročný strom, který může dosáhnout stáří přes tisíc let. Dokáže přečkat extrémní sucho, vítr i požáry. Olivovník potřebuje slunné, horké a suché stanoviště, dobře propustnou, kyprou a vápenatou půdu. Stanoviště určuje jeho plodnost, růst, kvalitu plodů a následně i kvalitu oleje. Strom plodí sedmým rokem po výsadbě.  Zelené olivy se sklízejí na začátku zrání, černé olivy se sklízí po dozrání (od září do listopadu).

Příznivé účinky oliv na naše zdraví

Pravidelná konzumace oliv chrání před nádorovými onemocněními, omlazuje organismus, má antioxidační účinky, posiluje srdce a imunitu, chrání žlázy a snižuje hladinu cholesterolu. Přestože jsou olivy velmi mastné, podporují hubnutí a zároveň dávají tělu energii. Pravidelná konzumace olivového oleje podporuje celkovou detoxikaci organismu, pomáhá jako lék při žlučníkových potížích a také při mírnění žlučníkových záchvatů. Zevně lze olivy použít na poraněnou kůži a kožní vyrážky. Používá se do mnoha léků. Z oliv se vyrábí krémy, masti, kúry, pleťové masky a masky na vlasy.

V příštím díle si povíme více o jednotlivých odrůdách oliv, redukci jejich hořkosti, výrobě olivového oleje a využití oliv v kuchyni.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies