Okrasné dřeviny - jarní péče

Na jaře by měli zpozornět všichni pěstitelé okrasných dřevin. V dubnu či květnu musí dřevinám poskytnout zvýšenou pozornost a péči, aby dřeviny mohli později bohatě kvést a pravidelnou úpravou je také prosvětlíte a omladíte.

Upravená zahrada

 

Celková péče záleží na druhu keře. Liší se obdobím, ve kterém kvete a jakým způsobem se ořezává. Ale skoro u všech okrasných keřů je doporučeno provádět řezy, které výrazně prospějí jejich celkovému zdraví. Pokud vidíte, že jsou větve keřů namrzlé nebo jsou jinak porušené, doporučuje se řezat až do jejich zdravé části. Je to lepší způsob, než řezat po malých částech. Keř se tímto způsobem i rychleji uzdraví.

 

Neživé větvičky, jenž odumřely nebo umrzly, uřízněte těsně nad zemí. Také se zbavte větví, jenž překážejí ostatním větvím a zbytečně zhutňují keř. Omlazení probíhá podobným způsobem - odřezáním nejstarších větví. To se provádí většinou jednou za 2 roky.

 

Azalky a rododendrony se prořezávají méně často, spíše zřídka. Většinou je to pouze v případech starších keřů, jenž mají málo větví a listů. Doporučuje se omlazovat na části. První rok prořídněte jen ⅓ keře a další část až v dalším roce. Řežte v místech vzdálených asi 50 cm od země.

 

Pokud máte na zahradě jehličnany a chcete udržet vámi zvolený zvláštní vzhled či jejich malý vzrůst, pak bude nejlepší zaštípnout jejich výhony ručně nebo zahradnickými nůžkami. Zaštípněte je v jejich poloviční výšce či maximálně ve výšce ⅔ stromku.

 

Na co si dát pozor?

 

Neřezejte dřeviny příliš brzy ani příliš pozdě. Musíte zvolit zlatou střední cestu, jinak vám keř nebude prospívat a růst. Pak se taky může stát, že bude napaden škůdci, kterým se nijak neubrání.

 

Pokud si na jaře plánujete zasadit nové dřeviny, nezapomínejte je zalévat. V teplejším a sušším počasí dopřejte dřevinám více zálivky. Místo pravidelné a časté zálivky jim raději dopřejte hojnou zálivku, ale jen občas. Keře a menší dřeviny je také vhodné nějak zaopatřit kvůli možnosti silnějšího větru. Stačí k nim sehnat nějakou pevnou oporu a pevně ji ke keřům či stromkům uvázat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies