Okrasná zahrada v září

Ať už chceme nebo ne, podzim se neúprosně blíží, den se krátí a noc je delší. Ráno ani večer už si nevyjdeme jen tak nalehko, začne se ochlazovat a ke konci září můžeme očekávat dokonce ranní mrazíky. Čeká nás sklizeň jádrovin, révy, peckovin a je třeba sklidit také zeleninu citlivou na mráz. Dnes se nezaměříme na sklizeň, ale na výsadbu v okrasné zahradě.

Zahradní altánek ve slunečním svitu

Cibule hyacintuLetničky sice ještě pořád vydatně kvetou a okrasná zahrada díky nim hraje letními barvami, ale práce s výsadbou dalších kvetoucích krásek bude až až. Už v srpnu jste mohli začít sadit cibuloviny a v závislosti o jakou cibulovinu se jedná, můžete pokračovat během celého září až do října. V září se můžete těšit na květy fyzostégie, rozchodníkovce, hořce, hvězdice a na okrasnou kapustu. Začátek podzimu je také vhodným obdobím k zakládání skalky nebo k jejímu rozšiřování.

Dvouletky a trvalky

Z počátku měsíce se vrhněte na dvouletky a později na trvalky, které budou zdobit zahradu v průběhu jara až do začátku léta. Zhruba v polovině září zasaďte cibulky tulipánů, ladoněk, hyacintů a talovíny. Nezapomeňte ani na hlízy lilií či kosatců. Cibule narcisů saďte až teplota nepřekročí 12 ° C. Září je také obdobím výsadby růží. Mnohokvěté a velkokvěté růže po zasazení úplně zkraťte, co se týče sadových a popínavých růží, nechte korunku asi 50 cm vysokou.

Sadíme jehličnany a okrasné dřevinyNůžky na živý plot

Podzim, konkrétně tedy září je tím nejlepším obdobím, kdy se vrhnout na výsadbu živých plotů. Pokud už živý plot máte pěkně vzrostlý, můžete se v září pustit do jeho držby a tvarování. Je také ideální čas sázet okrasné dřeviny, především stálezelené listnaté dřeviny a jehličnany. Jehličnanům věnujte v září péči celkově, dopřejte jim opravdu vydatnou zálivku, aby se voda před zimou dostala až ke kořenům. Okrasné dřeviny, které snášejí mrazivé počasí hůře, důkladně pohnojte, aby měli sílu zimu zvládnout.

Cibule a hlízy ven

Některé cibuloviny a hlíznaté rostliny jste zasadili, jiné musí ze země ven, jinak by zmrzly. Mezi nemrazuvzdorné rostliny patří například dosny, měčíky, tygřice, jiřiny a montbrécie. Cibulky po vytažení vyžadují také určitou péči. Je třeba je důkladně očistit od půdy, osušit a uložit na chladné tmavé místo, hlavně aby se k nim nedostal mráz, ale zase nebylo moc teplo.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies