Okapy – návod na montáž

Okapy jsou jednoduchou pomůckou pro odvod dešťové vody ze střechy. Méně jednoduchá je však jejich montáž. Máme pro vás návod, jak při montáži okapů postupovat krok za krokem.

Okap, dům

Výpočet délky žlabů a svodů

Násobte délku budovy délkou spádu, čímž dostanete plochu střechy, na kterou bude třeba zakoupit odpovídající rozměr žlabu.

Vytvoření žlabu

V místě, kam bude namontován žlab, vyvrtejte a zaoblete otvor.

Montování háků

Vyznačte si body, kde budete montovat háky. Každý hák musí být ukotven alespoň dvěma šrouby. Mezi jednotlivými háky zachovejte vzdálenost 60 cm. Montáž háků začněte namontováním prvního a posledního háku v řadě.

Montování žlabového kotlíku

Přední zahnutý okraj kotlíku zasuňte do přední části žlabu, dotlačte žlab do kotlíku a na zadní část žlabu ohněte upínací plíšky.

Uchycení žlabů do háku

Máte-li dlouhý hák, umístěte přední okraj žlabu pod háček, zatlačte zadní část do háku a ohněte zajišťovací část háku dovnitř žlabu. V případě kompaktního háku žlab vtlačte středem do háku a zajistěte.

Uchycení žlabů do žlabové spojky

Umístěte žlaby do polohy, ve které je chcete spojit a nasaďte spoj do středu žlabové spojky. Žlaby k sobě přiložte na sraz a spojte je spojkou žlabu. Zahákněte zadní okraj spojky za zadní hranu žlabu. Položte přední část spojky žlabu na přední okraj žlabu, zaklepněte zamykací mechanismus a přitlačte.

Nasazení svodů

Připojte ke konci okapu dvě kolena. Svod nasaďte tlakem směrem nahoru. Můžete jej využít i k filtraci dešťové vody, kterou následně využijete pro další účely.

Připevnění objímky

Na každý samostatný díl svodu připevněte nejméně dvě objímky. Svod v objímce zajistěte plechovou konickou svorkou.

Doporučujeme

Návod na upevnění okapu vám k ničemu nebude, pokud si koupíte nevhodný dům. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 1.7 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies