Odhalte krásu bergénií

Nebaví vás na zahradě jednoletky a rádi byste si pořídili i nějaké trvalky? Vyzkoušejte letos bergénii. Není náročná na pěstování a krásná vydrží několik dlouhých let.

Květiny na zahradě

Z květů bergénie se můžete těšit tři měsíce v roce

Bergénie neboli Bergenia pochází z horských oblastí východní Asie, jako je např. Mongolsko či Korea, ale jejím domovem je i střední Evropa, kde je pěstována docela běžně. Její listy jsou kožovité, velké, vyrůstají z růžice a jsou okrouhlé. Jejich barva bývá zelená až tmavě zelená a někdy se také může stát, že se díky vyšší teplotě mohou zbarvit do červena nebo fialova. Barevně se projevují zejména na podzim.

Stoly bergénie dorůstají v průměru půl metru

Zvonkovité květy bergénie raší v hustém okolíkovitém květenství na konci dlouhého a silného stvolu, který bývá dlouhý až šedesát centimetrů. Barva květů může být bílá, růžová nebo červená, zde záleží na druhu a kultivaru rostliny, kterých je přibližně deset. Kvete dva až tři měsíce v roce, a sice od března do května. Některé druhy kvetou od dubna do června a výjimkou nejsou ani rostliny, které kvetou znovu na podzim.

Bergénii můžete zasadit i na skalku

Bergénie je velice nenáročná rostlina, může klidně růst na místech pod keři a stromy jako půdokryvná rostlina. Pokud jí ale můžete dopřát lepší stanoviště, prospívat bude na slunném nebo polostinném místě. Dobře se jí bude dařit také na skalkách, neboť nesnáší přemokření, ale půda by měla být přiměřeně vlhká. Sucho jí také nedělá dobře, nicméně v něm nějakou chvíli vydrží. Půda by měla být humózní, dobře propustná. Bergénii můžeme také množit, například dělením trsů, ale nejlépe na podzim. Rostlina bez větší újmy přežije i mrazy, aby na jaře opět vyrašila.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies