Octomilky jsou všude. Bojujte proti nim!

Jakmile je někde něco sladkého nebo shnilého, octomilky si to najdou. A pokud jste je doma objevily, tak si nemyslete, že se jednou seberou a odejdou. Ne! Zabydlí se u vás nastálo a čím později s tím začnete něco dělat, tím se jich budete hůře zbavovat.

Nahnilé jablko

 

Octomilky

 

Mušky jsou žlutohnědé a mají červené oči. Tyto titěrné mušky nám ve velké míře ovlivňují život. Jejich neustálé poletování a rychlé zvyšování počtu je neskutečně otravné. Najdete je na ovoci, kompotech, blízko odpadků, kde jsou zbytky jídla nebo také alkoholu.

 

A právě na ten přezrálý či už nahnilý kousek ovoce či jídla nakládají samičky vajíčka. Nakladou přes 30 vajíček za jediný den a vylíhnou se po 3 dnech. Pak se po několika týdnech zakuklí a po dalších zhruba 6 dnech se vylíhnou dospělí jedinci. Tím, že si octomilky sednou i na odpad či exkrementy, přenášejí plísně, kvasinky a bakterie. Ničí i kvalitu potravin. Znehodnotí ji.

 

Preventivní opatření

 

Kuchyni byste měli udržovat v perfektní čistotě. Zbytky jídla či pití ihned vyhazujte a skvrny na stole či pracovní desce okamžitě utírejte. Odpady by se měli nejen v kuchyni pravidelně čistit a koš byste měli pravidelně omývat a vynášet v co nejkratších intervalech.

 

Co by mělo pomoci k jejich vyhubení?

 

Můžete si vypomoct různými lapači - běžná mucholapka, samolepicí proužky či jiné tvary. Tyto “samolepky” jsou napuštěné feromony, na které se hmyz přilepí a insekticidy je pak usmrtí. Masožravé květiny také stojí za vyzkoušení. Pokud jsou octomilky někde v klidu, lezou po nábytku či okně, tak je zkuste jednoduše vysát.

 

Dražší záležitostí jsou elektrické lapače hmyzu, jenž funguje tak, že speciální UV zářivkou přivábí hmyz a ten ho buď usmrtí elektrickým proudem či hmyz nasaje do zásobníku. Nebo vyzkoušejte některé z “babských” rad a bude vám stačit miska, zavařovací sklenice či pet láhev, kterou s kouskem hnijícího ovoce a trochou vody pevně uzavřete víčkem či fólií. Nezapomeňte do ní udělat nepatrné dírky (třeba jehlou), ale tak velké aby jimi mušky prolezly. Pak už nenajdou cestu ven a utopí se v té vodě. Podle potřeby proces opakujte.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies