Ochraňte stromky před okusem zvěří

Mladé stromky je vhodné chránit nejen před návaly mokrého sněhu v zimě, ale také před lesní zvěří, která je může okousat a zapříčinit tak jejich úhyn.

Srnka okusující listy stromu

Ochrana mladých stromků před okusem a sněhem

Nejvhodnější ochranou mladých stromků před okusem zvěří a návaly mokrého sněhu je kvalitní drátěné pozinkované pletivo. Drátěným pletivem obalte nejen celý kmínek, ale také korunu (ochráníte ji tak před návaly mokrého sněhu a útoky srnek). Vhodné je pletivem při výsadbě zajistit i okolí kořenů stromků (pletivo umístěte při vnějších okrajích jámy a zasype spolu s kořeny), ochráníte je tak před útokem zajíců, kteří se rádi podhrabávají. Až stromek zesílí a povyroste, nezapomeňte bariéru včas vytáhnout.

Dříve se používala také sláma, kterou se obalily kmínky stromů, navíc také chránila před prudkými změnami teplot. Od tohoto způsobu se ovšem upustilo, protože se ve slámě zabydlovali nechtění škůdci.

Oplocení zahrady je velmi důležité

Nechtěným útokům lesní zvěře a tím i následným škodám, které by zvěř mohla zapříčinit, se můžete předem ubránit také díky kvalitnímu oplocení zahrady. Plot kolem zahrady by měl být nejméně 1,5 metru vysoký, do hloubky by měl být zapuštěn alespoň 30 centimetrů. Nejvhodnější je již zmiňované drátěné pozinkované pletivo.

Repelenty proti zvěři nejsou vhodným řešením

Na našem trhu jsou k dostání také repeletní přípravky odpuzující zvěř. Těmito přípravky se natírají kmínky. Chemie ovšem není v tomto případě vhodná (následky se mohou na stromcích objevit i po několika letech).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies