Ochrana plodů před mlsným ptactvem

Pěstitele, kteří se o svou zahrádku poctivě starají, určitě hodně zamrzí, když plody jejich tvrdé práce ničí škůdci. Rybíz, maliny nebo i zelenina chutná především ptactvu. Neustále jej ozobávají. Láká je spousta dalších věcí - vyseté osivo, mladá poupata nebo také čerstvé rouby na stromech. Musíte proti nim rázně zakročit. Jinak vám nezbude žádná úroda.

Ochrana plodů před mlsným ptactvem

 

Kosi většinou ozobávají žluté krokusy nebo také moruše či zralé třešně. Moruše si všímají i holubi, drozdi, hrdličky či špačci. Hrášek a osivo můžete zakrýt klestím, takže si ho nenechaví ptáci ani nevšimnou. Pokud jste v zahradě objevili ozobaná poupata, pak měli ptáčci zřejmě jen žízeň. Zkuste jim nabídnout nějaké pítko, ale nezapomeňte jim tam vždy po určitém čase vyměnit vodu. Účinnou ale poněkud drahou ochranou jsou speciální plynové plašiče ptáků. Ale ty se používají na větších zahradách či vinicích.

 

Ochranné sítě jsou skvělým a účinným řešením

 

Ptáci si bohužel zralé úrody všimnou mnohem rychleji než vy. Abyste tedy o svou úrodu nepřišli, můžete si ochránit natažením sítí. Tyto ochranné sítě jsou i přes svoji lehkost velmi odolné. Určitě vás potěší, že ochranné sítě jsou poměrně levnou záležitostí. Nejčastěji se k výrobě jednoduchých sítí používá polyetylen a z vysokohustotního polyethylenu se vyrábí kvalitnější zesílené sítě. Liší se i velikostí otvorů. Sítě mohou mít otvor 18x18 mm nebo větší otvory 25x25 mm. Hmyz se k plodům a květinám bez problému dostane, ale ptáci budou mít vstup zakázán.

 

Pořídíte si přesně takovou síť, jakou potřebujete. Jsou totiž v různých velikostech, takže se přizpůsobí mírám keřů či stromů. Sítě mají i druhou funkci. Dokážou vaše rostlinky částečně ochránit i před případným krupobitím. Další výhodou je využití jedné sítě na více sezón. Jestli budete chtít větší síť a nikde se vám ji nebude dařit sehnat, nevěšte hlavu. Stačí si koupit několik menších a ty pak spojit silonovým vlascem či vysokopevnostním provázkem.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies