Oblíbené vánoční cukroví - 4.díl

Další díl receptů s vánočním cukrovím má potěšit všechny ty, co se chystají na velké pečení a chtějí své vyzkoušené, tradiční recepty obohatit o nějakou tu novinku, kterou ještě rodina nezná. Možná zrovna tyto recepty jsou ty pravé. Tak s chutí do toho.

Čokoládové bonbóny

Vánoční koláčky jako sen

Těsto - 250 g Hery, 250 g výběrové hladké mouky, 4 žloutky, 1 dl vlažného mléka, 20 g čerstvého droždí, 1 lžíce cukru, špetka soli a mouka na posypání

Náplň – 250 g mletých vlašských ořechů, 200 g krupicového cukru, 4 bílky, 2 lžíce rumu, kůra z 1 citrónu a 1 limetky, 15 g čokolády na vaření

Jak budeme postupovat

Ve vlažném mléce s jednou lžící cukru rozmícháme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli, přilijeme vlažný rozpuštěný tuk a kvásek, ve kterém jsme rozmíchali žloutky. Vypracujeme hladké řidší těsto, mísu přikryjeme a necháme uležet v lednici asi hodinu.

Z bílků a krupicového cukru vymícháme tuhý sníh, do kterého lehce vmícháme rum, ořechy, nastrouhanou čokoládu, jemně nastrouhanou omytou kůru z celého citrónu i limetky. Odpočinuté těsto si rozdělíme na 4 díly. Jednotlivě na pomoučené utěrce vyválíme obdélník o rozměrech cca 15 x 40 centimetrů a hrubý asi 2 – 3 milimetry. Potřeme ho jednou čtvrtinou náplně a pomocí utěrky ho po dlouhé straně stočíme jako závin.

Krájíme plátky široké asi 2 centimetry a dáváme je plošně na plech vyložený pečícím papírem (dále od sebe). Tak pokračujeme i u zbylých tří kousků těsta. Na plechu rukama kolečka upravíme. Těsto i náplň jsou řidší konzistence. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 12 minut. Hotové lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.

Vánoční recept na zázvorky

250 g krupicového cukru, 250 g hladké mouky, 2 vajíčka, 1 lžička mletého zázvoru, balíček bílé čokoládové polevy

Jak budeme postupovat

Vejce s cukrem dáme do mísy a mícháme téměř půl hodiny. Přidáme postupně zázvor, mouku a vypracujeme pružné těsto. Necháme chvíli odpočinout, poté rozválíme válečkem na pomoučeném vále z těsta placku širokou asi 3 milimetry.

Vykrajujeme tvary pomocí vykrajovaček a klademe na vymazané plechy. Necháme přes noc uležet a pečeme až druhý den v mírně vyhřáté troubě. Hotové lehce posypeme moučkovým cukrem, uložíme do krabice a necháme v chladnu uležet.

Potřebují delší dobu na změknutí, proto se pečou jako první vánoční pečivo.

Vánoční recept na škvarkové čokoládové srdíčka

300 g hladké mouky, 200 g jemně umletých vepřových škvarků, 120 g moučkového cukru, 1 celé vejce, šťáva a kůra z 1 citrónu, 1 tabulka strouhané čokolády na vaření

Jak budeme postupovat

Vejce, jemně umleté škvarky a cukr spolu vymícháme, přidáme mouku a celou nastrouhanou čokoládu, citrónovou šťávu i jemně strouhanou citrónovou kůrou. Rukama vypracujeme hladké pružné těsto, dáme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odpočinout.

Na pomoučeném vále vyválíme těsto na šířku 3 milimetrů a vykrajujeme srdíčka, která pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Vychladlé srdíčka slepujeme pikantní marmeládou.

Povrch zdobíme rozpuštěnou bílou čokoládou, kdy tekutou polevu nabereme lžičkou a tenkým pramínkem děláme na srdíčka proužky. Necháme ztuhnout a uložíme do krabice. Necháme cukroví v chladu odležet.

Oslavte Vánoce s magazínem Chovatelka.cz

Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví 1.díl

Oblíbené vánoční cukroví - 2.díl

Oblíbené vánoční cukroví - 3.díl

Vánoční perníčky

Vanilkové rohlíčky

Kokosky

Mandlové hrudky

Vánočka - domácí chutná nejlépe

Nugátové kostky

Kokosové cukroví

Vánoční oříškové cukroví (strojkové)

Perníková chaloupka jako z pohádky

Ovocné kuličky

Karamelové oplatky

Nepečené vánoční cukroví - tučňáčci

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies