Nože a jejich broušení

Broušení nožů má dva základní kroky. Prvním je vytvoření ostří (hrubé nabroušení) a druhým je naostření do konečného břitu. Pro správné provedení je proto potřeba minimálně dvou různých brousících kamenů s rozdílnou velikostí zrn.

Nůž

Jak brousit nůž?

Při broušení je nutno dodržovat stejný úhel, obvykle 12 - 15° z každé strany. Čím lehčí bude práce konaná nožem, tím ostřejší může být úhel. Tenké ostří není vhodné pro všechny účely, ale platí, že tenčí ostří je ostřejší a lépe proniká do materiálu. Správný úhel musíte vyzkoušet pro daný nůž a konkrétní účel.

Velmi důležitou věcí, kterou je nutné před broušením znát, že samotný proces má dva základní kroky. Prvním je vytvoření ostří (hrubé nabroušení) a druhým je naostření do konečného břitu. Pro správné provedení je proto potřeba minimálně dvou různých brousících kamenů s rozdílnou velikostí zrn. Vždy táhneme asi 5x proti ostří celou délkou čepel a poté provedeme totéž z druhé strany čepele. Dobrušování provádíme nejlépe na břidličném brousku.

Broušení nožů - pomůcky

Kameny přírodního původu nejsou výhodné, ale dnes se používají převážně díky své tradici. V přírodním kamenu (mramor, břidlice, pískovec, …) se mohou vyskytnout zrna o vyšší tvrdosti či s většími zrnkami (nebo dokonce kamínky). Poměrně vhodné a výhodné jsou brousky mající z každé strany jinou zrnitost. Existují dvoustranné brousky z různých materiálů - keramické i diamantové. Optimální kombinace je jemný a hrubý brousek.

Nůž nakonec dobrousíme pomocí koženého řemenu

Poté nůž ještě několikrát obtáhněte na koženém obtahovacím řemenu - stačí obyčejný kožený opasek široký 4 - 5 cm. Pokud chcete ještě vylepšit ostří, můžete na povrch obtahovacího řemenu nanést velmi jemný brusný prášek (např. korund, karborundum, oxid chromitý). Na obtahovacím řemenu jezdíme s nožem po směru ostří tak, aby byl co největší kus břitu v kontaktu s řemenem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies