Novinky v boji proti plevelu

Nežádoucí plevel zápolí s pěstovanými rostlinami o sluneční světlo, živiny a vláhu. Zároveň plevel vytváří vhodné podmínky pro rozvoj škůdců a různých chorob rostlin. V boji proti plevelu se chemické přípravky doporučují jako poslední řešení. Nejlepší je začít boj na začátku jara, dokud plevel nekvete.

Jetel

Jak odstranit plevel bez použití chemických prostředků

Udržovat plevel v patřičných mezích pomáhá pravidelné pletí a okopávání záhonů. Jednoletý plevel jako je sedmikráska nebo straček obecný, je důležité odstranit i s kořenem. Pokud jde o plevel vytrvalý, například o pampelišku či bodlák, kořeny je třeba vyrýt nebo udržovat minimálně dvě sezóny jejich stonky posekané až u země. Jistým řešením je také pěstování brčálu a břečťanu. Jde o rostliny pokrývající celou plochu země, čímž brzdí průnik slunečního světla k plevelům. Když se chceme zbavit většiny plevele v trávníku, doporučuje se trávník pravidelně sekat po dvě sezóny.

Jak na mech v trávníku?

Zdravý vzhled trávníků dokáže prorůstající mech pokazit, mech nejčastěji roste na tmavých místech a pod stromy. Růst mechů podporuje mulčování posečené trávy. Posečená tráva se nechá na trávníku a pomalu se rozkládá. V průběhu vznikne travní plsť, která brání živinám vstupovat do trávníku. Navíc mulčování trávník okyseluje, vznikají velmi příznivé podmínky pro růst mechu. Mechu se zbavíme použitím vertikutátoru nebo lze použít speciální hrábě, které mech odstraní z povrchu trávníku. Ke hnojení trávníku je vhodný ledek vápenatý, zabraňuje okyselování a dodává výživu. Pokud je trávník zcela zapleven měli bychom celou plochu zlikvidovat totálním herbicidem a poté plochu obnovit.

Odstranění plevele chemickými prostředky

Jak bylo již zmíněno, použití chemických prostředků přichází v úvahu až jako poslední řešení. K likvidaci plevele lze použít selektivní prostředky, herbicidy likvidující jen určitý okruh rostlin a které neuškodí kulturním rostlinám. Neselektivní prostředky hubí všechny rostliny. Důležité je všechny přípravky používat striktně podle návodu výrobce, protože mohou být jedovaté. K dostání jsou rychle působící herbicidy, pro rozšíření jejich účinnosti je lze různě kombinovat. Aplikace má být uskutečněna nejdříve týden po sekání, aby plevel měl dostatečně vyvinuté listy. Je důležité nanášet herbicidy rovnoměrně. Jestliže jsou použity nevhodně, mohou způsobit poškození pěstované rostliny, zatížit životní prostředí a ovlivnit zdraví osob pracujících s těmito látkami.

Jak herbicidy působí

Herbicidy mají schopnost narušit některý z fyziologických procesů rostliny, který je potřeba k vývoji a růstu. Ovlivňují funkci enzymů při podpoře různých reakcí biosyntézy organických látek.

Aby byla účinnost herbicidů správná je nutné, aby byla splněna určitá kritéria:

  • herbicid zasáhne cílovou rostlinu
  • rostlina přijme dostatečné množství účinné látky
  • v rostlině je herbicid transportován na místo účinku
  • nahromadění a pomalý rozklad herbicidu v místě účinku, kde dojde k ovlivnění funkce enzymu

Dnes existuje pouze dvacet funkčních míst v rostlině, kde herbicid působí. Tento nízký počet míst účinku vede k časté aplikaci herbicidu, časem může vznikat rezistence rostliny k danému herbicidu. Abychom se rezistenci vyhnuli, doporučuje se herbicidy střídat. V Evropě je založena klasifikace herbicidů podle místa účinku HRAC, ta rozděluje herbicidy do patnácti skupin dle mechanismu a místa účinku.

Je třeba mít velkou trpělivost a vytrvalost, boj proti plevelu nikdy nekončí, jde o celoroční záležitost.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies