Norský lundehund

Norský lundehund byl vyšlechtěn v Norsku, kde byl hojně využíván pro lov papuchalků a alkounů. Charakteristický je svými víceprstými tlapkami, velmi ohebným krkem nebo schopností naplno roztáhnout paže.

Norský lundehund

Norský lundehund a jeho původ

Norský lundehund byl vyšlechtěn v Norsku, kde byl hojně využíván pro lov papuchalků (mořských ptáků hnízdících na příkrých útesech členitého pobřeží) a alkounů podél norského pobřeží. Norský lundehund má několik anatomických zvláštností, charakteristický je například svými víceprstými tlapkami, velmi ohebným krkem nebo schopností naplno roztáhnout paže.

Norský lundehund - povaha

Norský lundehund je velice živý, čilý, aktivní, odolný, ostražitý a pohotový pes. Má velmi rád svoji rodinu, na kterou nedá v žádném případě dopustit. Dobře se snese i s ostatními domácími zvířaty.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 35 až 38 centimetrů, fena 32 až 35 centimetrů.

Váha:

Váha psa se pohybuje okolo 7 kilogramů, váha feny okolo 5 kilogramů.

Srst:

Norský lundehund má hustou, hrubou srst s měkkou podsadou. Na hlavě a předních částech končetin je srst kratší, v okolí krku, na stehenních svalech a ocasu je srst bohatější, Zbarvení se objevuje od červené po srnčí, vždy s kombinací s bílou barvou. Dospělý jedinec má obvykle více černě zbarvených konečků chlupů.

Tělesné proporce norského lundehunda

Tělo:

Tělo má obdélníkový tvar. Linie těla je rovná.

Hlava:

Hlavu je ostře řezaná, střední šířky, klínovitého tvaru.

Oči:

Oči jsou šikmo posazené, duhovka je žlutohnědě zbarvená.

Uši:

Uši jsou středně velké, trojúhelníkovitého tvaru.

Čenich:

Čenich je středně dlouhý, klínovitého tvaru.

Ocas:

Ocas je vysoko posazený, středně dlouhý, je hojně pokrytý srstí.

Péče o srst

Péče o srst není náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Nedostatek pohybu se u tohoto psa projevuje introvertními projevy, hyperaktivitou, ničením předmětů a celkovou nevyrovnaností. Pes se dožívá 12-ti až 13-ti let , ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies