Norfolk teriér

Norfolk teriér je sympatické malé plemeno do nepohody. Život je pro něj velkou hrou, je neustále veselý a temperamentní. Máte-li doma malé děti, oceníte také jeho trpělivost.

Norfolk

Původ rasy

Tento malý pes je poměrně mladé plemeno pocházející z Anglie, kde byl oblíbený zejména u studentů Cambridgské univerzity. Původně byl spolu s Norvičským teriérem považován za jedinou rasu, v roce 1964 se ale plemeno rozdělilo na tyto dvě. Rozdílnost přitom spočívá jen ve vzhledu uší – Norfolský teriér je má klopené a chrupavčité, kdežto Norvičský stojaté.

Jak vypadá Norkfolk teriér

Norfolk teriér dosahuje výšky okolo 25 cm, má tvrdou až drátovitou srst, která přiléhá k tělu. Zbarvení je různé a není jednolité – pohybuje se od pšeničné či rezavé až po červenou a černou. Norfolk má malou, ale silnou postavu, krátký rovný hřbet, širokou hlavu a malé, bystré oči, většinou tmavé barvy. Uši jsou klopené. Váha se pohybuje okolo pěti kilogramů. Má-li pestrou stravu a dostatek pohybu, s přehledem se dožívá patnácti let.

Norkfolk – lovec nebo společník?

Norfolk teriér je původně loveckým psem určeným k vyhánění lišek z nor, jeho chování v současnosti tomu ale nenapovídá. Jedná se o radostné, přívětivé, společenské plemeno, dobře vychází i s dětmi. Ačkoliv je nejmenším ze všech teriéru, vyniká silou, energií a inteligencí. Vyžaduje hodně pohybu, hodí se proto pro aktivně založené páníčky. Je učenlivý a hravý, někdy ale také roztěkaný. Vztek a zlost v něm vyvoláte velmi těžko.

Norkfolk teriér a péče o něj

Norfolk teriér je pes do nepohody. Nevadí mu zima ani vedra, špína ani delší čas bez jídla. Je velmi odolný, hrubá srst jej chrání před zimou a nečistotami. Srst přitom není nijak náročná na údržbu, stačí ji jen občas vykartáčovat a trimovat (epilace odumřelých chlupů, vypadlých z vlasové cibulky). Co ale Norfolk skutečně potřebuje, je pohyb. Dlouhé procházky a zábavné hry z něj učiní nejšťastnějšího psa na světě.

Někteří další teriéři

Jorkšířský teriér

Border teriér

Bostonský teriér

Dandie Dinmont teriér

Americký bezsrstý teriér

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies