Než přijde mráz a sníh

Zahradu je ideální připravovat na zimu už během léta. Pokud jste to nestihli nebo nevěděli, pokuste se stihnout alespoň pár posledních úprav. Keře a rostliny vám za to budou vděčné.

Červené plody na zasněžené větvi

Koncem léta hnojte draslíkem a fosforem, dusík vynechejte

Ačkoli se to zdá trošku divné, listnaté keře i stromy (dřeviny) se na zimu začínají připravovat už koncem léta. Přestávají růst a svou sílu soustředí do vyzrávání dřeva, které je ochrání před nadcházející zimou. Důležitými prvky pro dřeviny jsou v této chvíli draslík a fosfor, díky nimž bude dřevo silnější a lépe odolá mrazivému počasí. Hnojivo, ve kterém je dusík, ale raději vynechejte, to by totiž nutilo dřevinu růst místo toho, aby veškeré živiny soustředila k zesílení dřeva.

Keře a dřeviny na podzim neřežte ani nestříhejte

Na podzim před příchodem zimního období nikdy neřežte žádnou dřevinu ani keře, do toho se pusťte až s příchodem jara a vyrašením nových pupenů. Totéž pak platí i u travin, které se před zimou zásadně nestříhají. Do jejich dutých stébel by zatekla voda či sníh a rostlina by mohla zcela uhynout.

Na podzim nesázejte

Existují rostliny, které se sází na podzim (např. kořenová zelenina, česnek apod.), nikoli však trvalky a letničky, které by nemusely stihnout zakořenit a tím pádem zimu nepřežijí. Veškeré rostlinstvo v této době stahuje své síly do kořenů a některé z nich potřebují připravit na příchod mrazu a sněhu vhodnou přikrývkou. Tu vynecháme u skalniček, které jsou choulostivé na vlhkost a pod tíhou mokrého listí či chvojí uhnijí.

Mladým stromkům obalte i korunu

Ostatní rostliny a keře můžeme ochránit netkanou textilií, kterou rostlinu jednoduše obalíme, také listím, chvojím nebo vysokou vrstvou hlíny (např. u keřů růží). Kmeny dekorativních a jiných dřevin můžeme ochránit i novinami nebo kartonem. Malým stromkům nezapomeneme obalit i korunku (netkanou textilií). Před mrazy, zejména suchými, je třeba chránit i stálezelené keře a dřeviny, ačkoli jsou na toto období zvyklé.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies