Než jde štěně k páníčkovi

Předtím, než štěně dostane do rukou jeho nový páníček, je důležité, aby bylo zdravé, řádně odčerveno, očkováno, socializováno a také, aby bez problémů konzumovalo tuhou stravu. Přečtěte si více o prvních týdnech věku štěněte a o tom, co by měl právě v tomto období jeho chovatel dělat.

Pes, zlatý retrívr

Jak dlouho by mělo zůstat štěně u své matky?

Po porodu by mělo štěně zůstat u své psí matky minimálně po dobu 6 týdnů. Ideální je, pokud se štěně odstaví v 8 až 10 týdnech věku. V tuto dobu by již mělo být dostatečně silné, samostatné a dobře socializované.

Víte, jak se postarat o březí fenu a štěňata ihned po narození? Zajímá vás, jak se štěňata vyvíjí? Přečtete si následující články:

Péče o štěňata po narození

Vývoj štěněte v jednotlivých fázích

Odčervení štěňat

Chovatel by se měl postarat o to, aby byla všechna štěňata z vrhu včas a dobře odčervena - tzn. první odčervení by mělo být provedeno ve 2 týdnech věku, po 14 dnech by se mělo odčervení opakovat. Následovat by mělo odčervení v 6 a 8 týdnech věku štěněte, poté v měsíčních intervalech až do dovršení 6-ti měsíců věku.

První očkování

S první vakcinací by měl chovatel začít v 6. týdnech života štěňat. V tuto dobu se očkují proti parvoviróze, psince, infekční hepatitidě, leptospiróze, koronaviróze, a také proti virózám dýchacích cest. Vynechá-li chovatel první očkování v doporučeném věku štěňat, musí být první vakcinace provedena v 8. - 9. týdnu a další pak ve 12. týdnu, 15. týdnu, apod.

Více o povinném očkování štěňat se dozvíte zde: Povinné očkování štěňat

Přikrmování štěňat

První týdny svého života štěňata sajou pouze mateřské mléko. To jim v začátcích dodá vše potřebné k tomu, aby se správně vyvíjela. Zhruba ve 3 týdnech věku jim začnou růst mléčné zoubky, s pomalým přikrmováním tedy může majitel začít v období jednoho měsíce. Vhodné jsou zejména mléko a kaše určené pro štěňata. V následujících týdnech lze začít s podáváním kousků vařeného masa, rýže, kostiček tvrdého sýra či granulí. Než štěně dostane do rukou jeho nový majitel, mělo by být zvyklé jíst granule. Chovatel by měl nového majitele vždy o značce granulí informovat!

Jak poznáme zdravé štěně?

Nezřídka se stává, že chovatelé (zda-li se jim tak dá říkat) chtějí udat zájemcům nemocná štěňátka. Víte, jak poznáte, že je štěně zdravé? Zdravé a spokojené štěně po krmení spokojeně usne a klidně spí. Nemělo by kňučet, nikde lézt a nebo něco shánět, zkrátka působit neklidným dojmem. To je první signál toho, že něco není v pořádku. Štěňata z povedeného vrhu by měla být všechna zdravá, spokojená a přibližně stejně velká (bez větších rozdílů).

Více se dozvíte v následujícím článku: Štěně i chovatele si vybírejte pečlivě

Další zajímavé články k tématu:

Štěňata - výcvik štěněte

Kolik nás stojí pes?

Nejčastější choroby u štěňat a koťat

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies