Nevhodné potraviny pro psy

Určitě i vy chcete svému chlupatému mazlíčkovi dopřát to nejlepší, ale co je dobré pro vás, může být pro vašeho pejska zdraví nebezpečné! Čemu se tedy při krmení vyhnout?

Pes s míčkem

Zbytky jídel

Asi největší a nejčastější chybou při krmení psa je podávání zbytků jídel ze stolu. Je třeba si uvědomit, že lidské jídlo není určené pro psy. Nevhodná jsou jak sladká, tak i kořeněná, slaná a smažená jídla.

Kosti

Mezi nebezpečná jídla patří také kosti. Přestože je psi mají velmi rádi, málo chovatelů si uvědomuje, jaké problémy mohou jejich podáním svému mazlíčkovi způsobit. V lepším případě hrozí jen zácpa, v horším případě protržení střeva ostrým úlomkem. Pokud přeci jen nechcete svého psa o kosti připravit, přednost dávejte měkkým, větším kostem z mladých zvířat - kosti z králíků a drůbeže jsou příliš tvrdé a lámavé, tudíž pro psa nebezpečné. V případě dostatku ochoty z vaší strany můžete svým pejskům kosti nadrtit.

Syrové maso, uzeniny

Na seznamu zakázaných potravin je mimo jiné i syrové maso, které může být kontaminováno nebezpečnými bakteriemi. Také uzeniny by měly být pro psa „zakázaným ovocem". Mimo zmiňované bakterie obsahuje syrové maso mnoho soli, což může při pravidelné konzumaci způsobit u psa onemocnění jater a ledvin, záněty análních váčků nebo zhoršení kvality srsti.

Vaječný bílek

Bílek syrových vajec obsahuje látku zvanou avidin, která znemožňuje psům využívat biotin, proto se nedoporučuje podávat psovi větší množství bílků. Tento účinek však mizí po jejich tepelné úpravě.

Sladkosti

Ani sladkosti nejsou pro naše čtyřnohé psí mazlíčky vhodné, protože obsahují velké množství cukru (což je pro psa velmi nebezpečné) a ve většině případů také kakao, které obsahuje theobromin - látku, která může být pro zvíře nebezpečná i v malém množství. Zvlášť citlivá jsou na ni plemena s krátkou lebkou, tzv. brachycephalická.

Pravidelné podávání sladkostí psovi může vyvolat zvracení, průjem, zvýšení dechové a srdeční frekvence či teploty. Následkem nadměrné konzumace cukru rovněž dochází ke svalovému třesu a zvyšuje se riziko infarktu.

Nevhodné druhy ovoce a zeleniny

Psi by neměli konzumovat hroznové víno, podle poslední vědecké studie by jeho konzumace mohla způsobit selhání ledvin. Ze zeleniny nejsou vhodné kapusta, kedlubny a květák, které působí nadýmavě. Syrové brambory a kořenová zelenina nejsou rovněž vhodné, protože jsou špatně stravitelné - tyto druhy zeleniny podávejte psovi v malém množství a vždy vařené. Také syrová cibule a česnek nepatří do jídelníčku našich psích miláčků. Cibule u psů vyvolává rozpad červených krvinek, následkem je chudokrevnost, zažívací potíže, malátnost až smrt.

Další nevhodné potraviny

Psovi není vhodné podávat kromě výše uvedených potravin ani čerstvý chléb a luštěniny, které způsobujíí nadýmání. Vhodné nejsou ani vnitřnosti, slazené nápoje, alkohol a káva.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.9 Počet: 38 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies