Netradiční pokojové rostliny pro váš domov

Vypěstujte si doma pravou vanilku, ananasovou šalvěj, česnekovou trávu a nebo například pravý japonský křen wasabi. Víte, jak pěstovat tyto netradiční pokojové rostliny? Poradíme Vám!

Vanilla planifolia

Vanilka pravá (Vanilla planifolia)

Vypěstujte si doma pravou vanilku. Pěstební nároky jsou podobné, jako u orchidejí. Rostlina vyžaduje světlé stanoviště. Vhodný je pěstební substrát určený pro orchideje, který by měl být vlhký, ale ne trvale přemokřený. Vanilka prospívá při pokojové teplotě - teplota při pěstování by neměla klesnout pod 12°C. Vhodné je během vegetačního období rostlinu jednou za 3 až 4 týdny přihnojit speciálním hnojivem pro orchideje.V prostorech s nižší vzdušnou vlhkostí je vhodné rostlinu pravidelně rosit. Jde o popínavou rostlinu, je proto nutné pravidelné vyvazování k opoře. K získání vanilkových plodů je nutné umělé opylování.

Šalvěj ananasová (Salvia rutilans)

Tato zajímavá rostlina pochází z latinské Ameriky. Má svěže zelené listy, které voní po ananasu a dekorativní květy červené barvy. Listy se používají do ovocných salátů, k přípravě ananasového Mojita a nebo čaje (čaj má antidepresivní účinky). Vyžaduje světlé stanoviště, prospívá při běžné pokojové teplotě. Rostlina má ráda propustný pěstební substrát a dostatečnou zálivku. Je vhodné šalvěj pravidelně přihnojovat organickými hnojivy.

Česneková tráva (Tulbaghia violacea)

Další zajímavou pokojovou rostlinou je česneková tráva, která je charakteristická silně česnekovým aroma - lze ji použít do všech jídel, kde se běžně dává česnek a nebo pažitka. Výhodou je, že po konzumaci není cítit. Pěstovat ji můžeme v květináči při běžné pokojové teplotě a nebo také na zahrádce. Má krásné fialové květy, které rozkvétají v pozdním létě a na začátku podzimu. Rostlina má ráda světlé stanoviště, propustný pěstební substrát a dostatečnou zálivku.

Wasabi - pravý japonský křen (Wasabia japonica)

Lze jej pěstovat jako přenosnou pokojovou rostlinu, která během léta vegetuje na venkovním, stinném stanovišti a zimu přečká v pokojových podmínkách při teplotě 8 až 18°C. Vyžaduje humózní, výživný a stále vlhký pěstební substrát. Vhodné je přihnojování rostliny přírodními, organickými hnojivy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies