Netradiční květiny pro váš balkón

Muškáty, fuchsie a nebo surfinie zná téměř každý. Buďte letos originální a zkrášlete si balkón netradičními druhy balkónových rostlin.

Kejklířka

Štírovníky

Vybrat si můžeme ze dvou druhů štírovníků - Lotus berthelotii (červené květy) a Lotus maculatus (žluté květy s červenohnědým žíháním). Oba mají převislé, až metr dlouhé výhony se stříbřitě zelenými jehlicovitými listy. Štírovníky kvetou od jara do konce léta. Vyniknou jak v okenních truhlících, tak v závěsných nádobách.

Rozchodníky

Rozchodníky jsou rostliny, které mají rády slunce i polostín. Vybrat si můžeme z pestré nabídky různých druhů. Velmi zajímavým druhem je například rozchodník kamčatský (Sedum kamtschaticum „Variegatum"), který dorůstá do výšky cca 20 centimetrů a balkón ozdobí nejen svými nápadně zbarvenými listy, ale také od června do konce srpna krásnými žlutočervenými květy.

Plnokvěté hlaváče

Další zajímavou rostlinu pro náš balkón je také plnokvětý hlaváč (Scabiosa japonica), který dorůstá do výšky cca 25 centimetrů a kvete od května až do podzimu. Velmi zajímavá je odrůda  „Blue Diamonds", která bohatě kvete modrými květy. Za zmínku stojí také odrůda z bohatými růžovými květy „ Pink Diamonds". Hlaváče jsou vhodné na slunné stanoviště i do polostínu.

Orénie

Orénie (Torenia Magenta „Moon") vytváří na převislých výhonech velmi efektní, až 4 centimetrové květy modrofialové barvy, které se na rostlině objevují od poloviny května do konce září. Má podobné pěstební nároky jako surfinie. Orénie jsou vhodné na slunné stanoviště i do polostínu.

Dipladenie

Dipladenie (Dipladenia splendens) jsou až metr vysoké, lianovité rostliny se šlahouny dosahující délky až 3 metrů. Mají velké květy v atraktivních barvách (bílá, červená, růžová), které se na rostlině objevují od začátku jara do konce léta. Rostliny jsou k dostání pod obchodním názvem Mandevilla. Dipladenie jsou vhodné na slunné stanoviště i do polostínu.

Pařížské kopretiny

Pařížské kopretiny (latinsky Argyranthemum frutescens) jsou zajímavé rostliny, které se hodí do okenních truhlíků i závěsných nádob. Zajímavá je varieta „Reflection Pink", která kvete od jara do podzimu sytě růžovými květy. Jsou vhodné na slunné stanoviště i do polostínu.

Kejklířky

Dalšími zajímavými balkónovými květinami jsou kejklířky (Mimulus). Vybrat si můžeme z velké škály odrůd, které se od sebe liší tvarem a zbarvením květů. K dostání jsou velkokvěté, skvrnité i více barevné druhy kejklířek. Jsou vhodné na slunné stanoviště i do polostínu.

Balkónové květiny

Pěstování muškátů od A do Z

Bacopa ozdobí balkón i zahrádku

Ozdobte svůj balkón Limnatkou

Pěstujeme balkónové květiny - fuchsie

Pěstujeme ovoce a zeleninu na balkóně

Nestařec americký

Lobelka drobná

Vějířovka

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies