Netopýr rybožravý - rybář s velkým R

Netopýr rybožravý, někdy nazýván buldočí netopýr, je savec s poměrně zajímavým způsobem života. Už podle jeho druhého jména je jasné, že se živí především rybami, jenž loví technikou podobnou lidskému rybolovu.

Netopýr

Latinský název netopýra rybožravého

Noctilio leporinus

Rozšíření a způsob života netopýra

Netopýra rybožravého potkáte v lesnatých oblastech a mangrovových bažinách Střední a Jižní Ameriky, od Mexika po Argentinu. Hojně se také vyskytuje na Trinidadu a Antilách.

 

Způsob života netopýrů je poměrně zajímavý. Ve dne odpočívají na svých místech, vzájemně se obírají a čistí se. Místa k odpočinku většinou mají v korunách vysokých stromů či na skalních převisech. Takováto jejich odpočívadla lehce poznáte na vzdálenost padesáti metrů, jelikož je cítit typický ostrý a odpudivý puch netopýrů, který se šíří z jejich výkalů nebo nezpracované kořisti.

 

 

Svá odpočívadla netopýři rybožravý opouštějí za soumraku a vydávají se na lov. Aby se orientovali, mají tzv. echolokační systém, který jim v noci poskytuje nutnou orientaci prostoru.

 

Netopýr rybožravý - délka, hmotnost

Netopýři rybožravý dosahují délky 9,3 – 13, 4 centimetrů. Zato rozpětí jejich křídel je 28 – 31 centimetrů. Hmotnost těchto savců se pohybuje mezi 20 – 70 centimetry.

Potrava netopýrů

Tento druh netopýra požírá hlavně drobné ryby, a to velmi neobvyklým způsobem. Netopýři rybožraví používají svůj echolokační systém, kterým nejprve zaznamenají hejna ryb a poté je loví jako vlečnou sítí, podobně jako u lidského rybolovu.

 

Netopýr létá nad hladinou močálů nebo při mořském břehu, mnohdy na okraji příbojových vln. Nejprve zjistí polohu drobných vlnek, jenž rybky plovoucí přímo pod hladinou dělají. Zadní nohy ponoří netopýr 2 – 3 centimetry a drápy táhne vodou, potom bleskově zaútočí.

 

Rozmnožování netopýrů

Co se týče rozmnožování netopýrů rybožravých, není toho příliš známo. Odborníci zjistili, že tito savci po většinu roku žijí na svých odpočívadlech ve smíšených hejnech, a že samice před porodem mláďat tvoří oddělené skupiny, kde pak svá narozená mláďata i kojí.

 

Netopýři se páří v zimě a zhruba za 16 týdnů se narodí slepé a nahé mládě. Matka je nosí s sebou dva týdny a ve stáří asi dvaceti dnů začíná mládě létat.

 

Netopýr rybožravý – ochrana a průměrný věk

Netopýři rybožraví se mohou dožít až dvaceti let. Jsou ohroženi ve svém biotopu, který stále ubývá. Stejně tak jsou ničena i jejich místa k odpočinku. Také nadměrný lov přispívá k tomu, že netopýrů rybožravých ubývá víc a víc.

Zajímavosti ze světa netopýrů

Netopýři jsou velmi početnou skupinou živočichů. Tvoří skoro jednu čtvrtinu všech existujících savců na Zemi.

 

Kromě ptáků jsou netopýři jediní obratlovci, kteří mohou létat na velké vzdálenosti.

 

 

Většina druhů netopýrů se ukládá k odpočinku ve velkých hejnech. Největší počet byl zaznamenán v jeskyni v Novém Mexiku, kde se shromáždilo více než milión netopýrů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies