Není mrkev, jako mrkev

Mrkev je oblíbenou kořenovou zeleninou, která nabízí nespočet možných odrůd. Jednotlivé odrůdy se od sebe liší nejen velikostí a tvarem kořenů, ale také svým zbarvením. Věděli jste, že mrkev nemusí být jen oranžová, ale může být například také bílá, žlutá, červená či fialová!

Mrkev

Foto: plant-world-seeds.comDruhy mrkví, dle velikosti a tvaru kořene

Typ Berlikum – kořeny jsou větší, válcovité až mírně kónické, s tupým koncem. Jsou vhodné pro přímou konzumaci, dlouhodobé skladování, sušení i jiné druhy zpracování. Tento typ kořene mají například následující odrůdy mrkví: Rubina, Jitka F1, Koloseum F1.

Typ Flakee – kořeny jsou velmi dlouhé, kónicky zúžené, mají široký a plochý konec. Jsou vhodné pro přímou konzumaci, dlouhodobé skladování, sušení i jiné druhy zpracování. Tento typ kořene mají například následující odrůdy mrkví: Kardila.

Typ Chantenay – kořeny jsou kratší, kónického tvaru. Jsou vhodné pro přímou konzumaci, sušení i jiné druhy zpracování (příprava zeleninových šťáv, apod.). Tento typ kořene mají například následující odrůdy mrkví: Chamare.

Typ Nantes – je to vlastně klasická karotka, kterou můžeme vidět nasvazkovanou na pultech. Pěstuje se ze všech uvedených typů nejčastěji. Jsou vhodné pro přímou konzumaci i zpracování. Tento typ kořene mají například následující odrůdy mrkví: Nantes 5, Nantes 3, Karotina, Karola nebo Jarana F1.

Typ Parisian – kořeny jsou malé a mají ředkvičkovitý tvar. Jsou vhodné pro přímou konzumaci i zpracování. Tento typ kořene mají například následující odrůdy mrkví: Rondo, Pariser Markt.

Foto: plant-world-seeds.comDruhy mrkví, dle svého zbarvení

Klasické oranžové zbarvení mrkví není potřeba nijak zvlášť představovat, zaměříme se proto na odrůdy s netradičním zbarvením.

Bílé mrkve - kulturní odrůdy bílé mrkve vznikly díky pečlivé šlechtitelské práci. Předtím se bílé zbarvení spojovalo zejména s planou mrkví. Mezi bílé, šlechtěné mrkve se řadí například následující odrůdy: Küttigenská.

Červené mrkve – svému zbarvení vděčí díky obsahu lycopenu, který nalezneme například i v rajčatech. Mezi červené mrkve se řadí například následující odrůdy: Vanda.

Fialové mrkve – obsahují anthokyany. Mezi fialové mrkve se řadí následující odrůdy: Purple Haze F1 (svrchní část je sytě fialová, středová část jasně oranžová).

Žluté mrkve – toto zbarvení je výsledkem obsahu xantofylů, což jsou barviva blízká karotenoidům. Mezi žluté mrkve se řadí například následující odrůdy: Táborská žlutá.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies