Nemoci přenášené ze zvířat na lidi – 1.díl

Vzteklina, toxokaróza, leptospiróza…nejen těmito nemocemi, ale také mnoha dalšími se můžeme nakazit od svých zvířecích mazlíčků. Jaká je účinná prevence?

Pes a dítě

Nemocí číslo jedna, kterou se můžeme od zvířat poměrně snadno nakazit, je vzteklina. Tato nemoc se přenáší slinami, pokousáním (případně i poškrábáním) od nemocného zvířete (většinou od divoké, volně žijící zvěře).

Inkubační doba propuknutí vztekliny u člověka je 10 dní až několik měsíců. Vzteklina může být pro člověka smrtelná. Snažte se vyhýbat kontaktu s podezřelými zvířaty, v případě pokousání žádejte po majiteli zvířete očkovací průkaz, v případě absence očkování zvířete ihned vyhledejte lékařskou pomoc.

Toxokaróza - hlavním přenašečem jsou škrkavky

Dalším poměrně častým onemocněním, které je přenášeno ze zvířete na člověka, je toxokaróza. Tato nemoc je způsobena škrkavkami ( zvířata je mohou chytit kdekoliv). Samice škrkavky naklade denně až 200 000 vajíček.  Z vajíček škrkavek se ve střevě infikovaného člověka vylíhnou larvy, které pronikají až do cév.

Cévami putují do jater, z jater pak mohou proniknout prakticky do jakéhokoliv orgánu. V lidském těle mohou larvy žít i několik let, aniž by postižený něco zaznamenal. Mohou se ale objevit i projevy jako je průjem, zvracení, nechutenství, bolesti břicha, teploty, bolesti svalů a kloubů, kožní vyrážka, poruchy vidění apod. Toxokaróza se léčí léky.

Leptospiróza - hořečnaté bakteriální onemocnění

Leptospiróza je horečnaté bakteriální onemocnění, které přenášejí hlodavci, přesněji řečeno jejich výkaly (vylučují tzv. leptospiry). Tímto onemocněním se může nakazit jak zvíře, tak i člověk. U psů je leptospiróza doprovázena žloutenkou, nemoc má za následek selhání jater nebo ledvin.

U člověka může leptospiróza zapříčinit i smrt. Nejlepší prevencí je vyhýbat se znečištěné vodě a věcem, které mohly přijít do kontaktu s výkaly hlodavců (vše omývejte pod tekoucí vodou). Nekonzumujte také nedostatečně omytou zeleninu a ovoce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies