Nejlepší recepty z dýně

Připravujete dýně často nebo jste je dosud přehlíželi? Vyzkoušejte dva nejúžasnější recepty, které vás svou chutí ohromí.


 

Dýně

Je právě čas dýní. Na zahrádkách, ale i v zelinářstvích či supermarketech se to dýněmi jen hemží. Dýně je natolik univerzální zelenina, že ji můžeme připravovat na všechny možné způsoby. Na sladko, na slano, dá se péct, vařit, dusit i zavařovat, snadno z ní uděláme hlavní chod, polévku či sladký moučník.

Polévka z dýně

1 malá dýně, 1 cibule, 2 stroužky česneku – nastrouhané, 20 dkg slaniny, 200 ml smetany, 2 zarovnané lžičky kari koření, sůl a pepř dle chuti, lžíce cukru (nemusí být), zeleninový nebo kuřecí vývar / případně voda

Dýni – nejlépe Hokaido (která se nemusí loupat) nakrájíme na kousky, cibuli na kostičky. V hrnci zpěníme na 2 lžících oleje posekanou cibulku, chvíli opékáme, přidáme nakrájenou dýni a zalijeme vývarem či vodou. Uvaříme doměkka a slijeme (ponecháme si část vývaru). Než se dýně uvaří, jemně nasekaný česnek opečeme na 2 lžících oleje a přidáme na kousky nakrájenou slaninu. Obojí vyjmeme a necháme okapat od tuku. Dýni rozmixujeme, přilijeme smetanu, a pokud je polévka hustá, rozředíme vývarem, který jsme si ponechali. Ochutíme solí, pepřem, přidáme kari koření a podle chuti cukr. Vrátíme zpět na plamen a prohřejeme. Na talířích ozdobíme smaženou slaninou.

Dýňový koláč

Na těsto: 25 dkg polohrubé mouky, 1 vejce, 50g cukru, 120 g másla, špetka soli

Náplň:  1 malá dýně hokaido, 4 lžíce medu (nebo javorového sirupu), 2 lžíce zakysané smetany, 2 vejce, 3 lžíce citronové šťávy, na špičku nože mleté skořice

Ještě budeme potřebovat: hrst sušeného ovoce – pokrájeného, hrst směsi ořechů - pokrájených

Nejdříve si připravíme těsto – všechny suroviny smícháme, prohněteme a těsto uložíme alespoň na hodinu do chladu. Mezitím se pustíme do náplně, dýni nakrájíme na kousky a povaříme deset až patnáct minut ve vodě. Když je dýně měkká, slijeme vodu a rozmixujeme. Vznikne hustá kaše, kterou necháme vychladnout a poté smícháme s ostatními surovinami na náplň.

Těsto vyválíme tak, aby mělo v průměru 30 cm, vkládáme ho ale do formy o velikosti 28 cm – 2 cm těsta necháme na okraj. Formu vymažeme máslem, vložíme těsto a na něj nasypeme pokrájené sušené ovoce a ořechy. Na ně nalijeme dýňovou náplň a pečeme asi 40 minut při 180°C.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies