Nejjedovatější zvířata světa

Zajímá vás, která zvířata jsou nejnebezpečnější díky množství jedu a jak mohou ublížit člověku? V našem dnešním článku se dozvíte víc. Které zvíře získá první místo světového zabijáka?
Krajta zelená

Hadi – tajpan jednou dávkou zabije několik lidí

Had tajpan je padesátkrát jedovatější než obávaná kobra. Malý australský had je navíc tak agresivní, že se málokomu podaří při setkání s ním odejít bez úhony. Je považován za nejjedovatějšího hada světa, i když o tomto tématu se neustále vedou spory. Jen malému množství lidí uštknutých tajpanem se podařilo přežít.

Chobotnička, kterou skoro nejde vidět

I na první pohled neškodná chobotnice může člověku zasadit smrtelnou dávku jedu. Nejjedovatější chobotnice na světě je tak malinká, že ji zahlédne snad jen oko zkušeného potápěče. Chobotnička o průměru tří centimetrů kraluje mezi světovými jedovatými zabijáky.

 

Stejně tak velké množství medúz je také jedovaté a pro člověka velmi nebezpečné. V moři se skrývá daleko více pro člověka nebezpečných tvorů, než na pevnině. Vědci neustále zkoumají další nové druhy v mořských hlubinách, které ještě téměř vůbec nejsou probádané.

Pozor na pavouky

Z pavouků mají lidé na celém světě přirozený respekt. Velcí pavouci patří všeobecně mezi nejobávanější, to je však omyl. Nejnebezpečnější pavouci, kteří mohou ohrozit život člověka, jsou z velké většiny malinkatí tvorové, které lehce přehlédneme. Mezi nejjedovatější se řadí černá vdova – setkání s tímto pavoukem často končí smrtí.

 

Velmi obávanými jsou také pavouci z Jižní Ameriky z rodu Phoneutria, u kterých však nedochází k velkému počtu smrtelných případů pro člověka, jelikož tito pavouci obvykle dorůstají velkosti až okolo pěti centimetrů. Oblíbení sklípkani jsou také velkou hrozbou – špatně naladěný sklípkan může člověku způsobit smrt během několika málo hodin. Účinky jeho silného jedu jsou srovnávány s účinky jedů těch nejnebezpečnějších hadů.

Žáby, které dokážou zabít člověka

I některé druhy žab mají v těle natolik silný jed, že mohou usmrtit člověka. Ty nejjedovatější žijí v Jižní Americe, silné toxiny slouží především jako ochrana a kompenzace jejich malé velikosti (max. 5 centimetrů). Jedy vylučují po celém povrchu pokožky, a když se jich dotknete, máte prostě smůlu. Žabky, které jsou jedovaté, mají často velmi kontrastní zbarvení, které samo o sobě slouží jako varovný systém pro okolí.

Štír – používá jed k lovu

Obávaní štíři jsou velmi dobrými lovci a k tomu jim slouží jejich jed. Tento jed však není pro člověka příliš nebezpečný a drtivá většina bodnutí člověka štírem dopadá velmi dobře a bez následků.

Pozor na ptáky z Nové Guiney

Někteří ptáci z Nové Guiney jsou skrytými zabijáky. V těle jim proudí pro člověka smrtelný jed, který patří mezi ty nejnebezpečnější živočišné jedy vůbec. Ptáci jsou však mírumilovná zvířata a rozhodně se vám nemůže stát, že na vás pták zaútočí.

 

Tito ptáci jsou obdařeni jedem, který primárně slouží jako ochrana před ostatními dravci. Proto se také donedávna nevědělo, že existují ptáci, kteří jsou jedovatí. Vědci zatím objevují nové a nové druhy jedovatých ptáků, zatím jich bylo zjištěno jen několik.

 

Zvířata - kterým hrozí vyhynutí?

Spánek u zvířat

Krásné kočičí stáří...

Potraviny nebezpečné pro vaše zvířecí mazlíčky

Kočičí grimasy - co jen vám chce říct?

Rekordmani z říše zvířat

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies