Nejčastější zahradní škůdci – 5.díl

Pochmurnatka mrkvová, Klopuška dvousečná, Mera skvrnitá, Květilka zelná … I tito škůdci hojně napadají rostliny. Víte, jak se proti nim bránit?

Květina, motýl

Pochmurnatka mrkvová

Pochmurnatka mrkvová je malá muška velká okolo 5 milimetrů. Má hnědou hlavu, žluté nohy, hruď a zadeček jsou černé barvy. Larvy pochmurnatky jsou velmi nápadné svojí délkou a křehkou strukturu. Vyhlodávají těsně pod pokožkou kořenu mrkve nepravidelné chodbičky, které jsou do žluta zabarvené. Následkem jejich napadení mrkve vadnou a deformují se.

Na odchyt dospělců se používají žluté lepové desky. Je možné použít také v malé míře insekticidní přípravek DURSBAN 10 G.

Klopuška dvoutečná

Klopuška má ploché oválně tělo žlutavě až červeně zbarvené s velikostí 7 až 8 milimetrů. Larvy jsou bezkřídlé, podobné dospělcům tvarem i velikostí. Největší škody způsobuje klopuška na máku, obilninách, okopaninách, bobovitých rostlinách, rajčatech a okrasných rostlinách. Larvy a dospělci sají na nadzemních částech rostlin, nejčastěji na vzrostných vrcholech, listech a plodech. Prosátá pletiva se deformují a zasychají.

Mera skvrnitá

Vajíčka mery skvrnité jsou zprvu bílá, později okrově žlutá, elipsovitého tvaru, na jednom konci krátkou špičatou stopkou zaklesnuta do kůry. Larvy jsou velmi ploché, nejprve žluté, v posledním instaru částečně černé. Dospělci měří 2 až 4 milimetry, mají 2 páry blanitých charakteristicky zakouřených křídel.

Vyskytují se ve dvou formách, v zimní a v letní. U zimní formy je základní barva hlavy a hrudi pod rozlehlou červenohnědou až černohnědou kresbou okrově žlutá až hnědavá, u letní formy bělavě žlutá. Mery škodí na hrušních, listy napadených rostlin jsou pokryté medovicí a později černěmi. Rostliny předčasně odumírají, jejich plody rezaví.

Účinnou ochranou hrušní před napadením mer je za pomoci vhodně zvoleného insekticidního přípravku, například SANMITE 20 WP.

Květilka zelná

Květilka zelná napadá zejména rostliny z čeledi brukvovitých. Larvy květilky jsou špinavě bílé, beznohé, bez hlavy, na předním konci zúžené. Zadní konec těla je plochý, uprostřed se dvěma tmavými, silně sklerotizovanými dýchacími otvory. Larvy dorůstají délky 8 milimetrů. Kukla je hnědá, soudečkovitá, 6 milimetrů dlouhá. Dospělci se podobají mouše domácí, jsou však štíhlejší a mají širší křídla.

Larvy ožírají kořínky a kořeny, kořenový krček, bázi košťálu, bulvičky ředkviček. Někdy vnikají také do lodyh, řapíků listů a srdéček. Dospělci kladou vajíčka také na hlávky zelí, kapusty a růžičkové kapusty.

Vhodnou ochranou je dodržování osevních postupů, úklid posklizňových zbytků a také dostatečně větrné pěstební stanoviště. K ochraně rostlin lze použít také insekticidní přípravky DURSBAN 10 G, ELADO FS 480, FURADAN 10 G, FURADAN 350 F, FURADAN 5 G nebo SUMITHION SUPER

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies