Nejčastější zahradní škůdci - 3.díl

Zahrádce mohou škodit myši, hraboši, hryzci, vosy, sršni, listokazi nebo kovaříci. Právě o těchto škůdcích si povíme v dnešním článku. Víte, jak je ze zahrádky vypudit jednou provždy?

Myši

Myši, hraboši, hryzci

Myši, hraboši a hryzci si rádi pochutnávají na cibulovinách, kořenech rostlin, kůře mladých ovocných stromů a také zelenině. Pokud chceme tyto „kazisvěty“ ze své zahrádky vypudit, je nejlepším způsobem použití perlonové tkaniny. Vhodné je také rostliny do výšky 1 až 2 centimetrů pokrýt vrstvou jílovité zeminy, která by měla hlodavce odradit. U mladých stromů chraňte kořenový bal drátěným pletivem.

Vosy a sršni

Pokud se vám za zahrádce zabydlely vosy a sršni, není to žádná příjemná věc. Zejména v létě jsou tito tvorové nebezpeční, protože se snadno může stát, že vás bodnou. Pro alergiky mohou být tito malí „nevinní“ tvorové smrtelně nebezpeční.

Je známo, že sršni se živí také vosičkami, tím pádem je částečná likvidace vos z vaší zahrádky zajištěna. Pro úplné vypuzení vosiček a sršňů ze zahrady je vhodné použití přípravku Metathion, který natřete v okolí jejich hnízda.

Listokaz zahradní

Listokaz zahradní je u nás hojně rozšířený brouk, objevuje se na zahradách zejména koncem května a začátkem června. Tento brouk vyžírá květy a listy rostlin, vyskytuje se zejména na mladých ovocných stromech, růžích a vinné révě.

Listokaz je svým vzhledem mírně podobný chroustovi. Pokud nejsou brouci na zahradě příliš přemnoženi, o jejich likvidaci se postarají ptáci. Pokud ovšem se na vaší zahrádce listokaz přemnožil, budete muset použít chemickou ochranu (přípravky většinou založené na bázi organofosfátů nebo karbamátů, například Basudin 10G, Diazinon 10G, Furadan, Vydate 10 G, Marshal suSCon).

Kovařík

Larva kovaříka způsobuje velké škody zejména na kořenech rostlin, které okusuje a rostlina následkem hyne. Značné škody způsobují na kořenech mrkve, petržele, celeru. Larvy je možné zlikvidovat s použitím chemického přípravku Basudin.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies