Nejčastější úrazy na zahradě - první pomoc

I práce na zahradě s sebou přináší riziko úrazů. Nejčastěji se vyskytují drobná poranění, která zvládnete ošetřit sami. Přinášíme vám malý manuál.

Bosá noha šlape na hrábě

Moderní zahrada – nebezpečí úrazů

Nebezpečí úrazů a nás číhá na každém rohu – správným počínáním lze ale mnohému zabránit. Například nenechávat hrábě ležet na zemi – co se stane, když šlápnete na jejich spodní část, dobře známe z komických filmů. Výsledná poranění ovšem už tak komická být nemusí. Při práci na zahradě vždy používejte ochranný oděv, chraňte se před sluncem, pijte dostatek tekutin a používejte pouze homologované přístroje.

Ošetření drobných poranění

Drobná poranění nejprve očistěte teplou vodou, pak použijte dezinfekční prostředek (např. peroxid vodíku) a na závěr ránu přikryjte suchým obvazem. Dbejte na to, aby byl obvaz sterilní – po rozbalení jej nikde nepokládejte a nesahejte na něj špinavýma rukama. Rány způsobené na zahradě jsou téměř vždy nějakým způsobem znečištěné. Pokud je důkladně nevydezinfikujete, můžete si zadělat na hnisavý zánět a prodloužit proces hojení.

Puchýře a mozoly

Proti puchýřům a mozolům se chraňte pracovními rukavicemi a pohodlnou obuví. Pokud se vám nějaký puchýř přece jen udělá, propíchněte jej vydezinfikovanou jehlou, vymáčkněte z vodu a přelepte náplastí. Mozoly změkčujte vazelínou.

Jak zastavit krvácení

Na drobných rankách obvykle krvácení ustane za chvílí samo. Stačí tedy ranku ošetřit jak je popsáno výše, jen na ni ještě před obvázáním přiložte mulový čtvereček. Také v případě žilního krvácení na ránu přiložte mulu a stáhněte tlakovým obvazem. Je-li rána na končetinách, zvedněte ji do výše. Poté vyhledejte lékaře.

U tepenného krvácení (poznáte jej tak, že krev neteče, ale stříká a je jasně červená) ránu okamžitě stlačte prsty, pak prsty vyměňte za tlakový obvaz. Krvácí-li rána dál, zatáhněte místo nad ránou, tedy mezi ránu a srdce. Okamžitě volejte záchrannou službu.

Při uříznutí části těla, např. prstu, uříznutou část vložte do pytlíku s ledem a taktéž okamžitě vyhledejte lékaře.

Spálení sluncem

Pokud to s pobytem na sluníčku přeženete, pobývejte v chladu a pijte studené nápoje. Případnou horečku snižte léky obsahující paracetamol (např. paralen). Spálenou kůži ošetřete Pantenolem. Pomáhají také studené obklady.

Bodnutí hmyzem

Místo bodnuté hmyzem ošetřete dezinfekcí a snažte se vyndat žihadlo. Pokud se vám nepodaří vyndat jej celé, dojděte si k lékaři, kvůli rizika infekce. Bolest zmírňujeme studenými obklady.

Objevíte-li na svém těle klíště, chytněte jej pinzetou v místě, kde je přisáté a lehkým točivým pohybem parazita vytáhněte. Ránu vydezinfikujte a klíště zlikvidujte. Dojde-li ke zduření nebo zčervenání místa, pro jistotu si zajděte k lékaři.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies