Nejčastější triky realitních kanceláří – 1.díl

Pokud jste se rozhodli prodat svou nemovitost přes realitní kancelář, dejte si dobrý pozor na to, s kým jednáte a také na to, co podepisujete. Stačí jen chvilka nepozornosti a nebo přílišná důvěřivost, které neseriózní realitní kanceláře využijí ke svému prospěchu.

Realitní makléř

Exkluzivní smlouva – je vždy oboustranně výhodná?

Exkluzivní smlouva zjednodušeně řečeno zavazuje realitní kancelář prodat vaši nemovitost a vás k tomu, abyste nemovitost nenabízeli prostřednictvím žádné jiné kanceláře. Je-li řádně sepsaná, je oboustranně výhodná. V opačném případě ale může prodávajícímu přinést více škody, než užitku. Zejména v případě, pokud se realitní kanceláři nepodaří nemovitost prodat (a nebo ji prodat ani nemá v úmyslu). Vám by nezbylo nic jiného než čekat nebo zaplatit penále za odstoupení od smlouvy. A to ve většině případů bývá částka s několika nulami na konci. Tomu lze předejít, pokud si sami stanovíte své podmínky – na to máte ze zákona nárok!

Než podepíšete smlouvu s realitní kanceláří…

Pokud chcete prodat nemovitost prostřednictvím realitní kanceláře, tak rozhodně nedůvěřujte pouze jedné, kterou Vám doporučí rodina, kamarádi a nebo kolegové z práce. Vyberte si jich více a vzájemně je porovnávejte. Proberte s nimi nemovitost, zeptejte se jich na situaci na trhu, za kolik by nemovitost prodali, jak rychle, apod. Poté se rozhodněte.

Pořádně si přečtěte smlouvu, kterou podepisujete. Důležité jsou zejména ty věty, které jsou psané malým písmem. Ty jsou nejzrádnější, proto si je přečtěte raději dvakrát. Pokud ve smlouvě najdete chyták se všeobecnými obchodními podmínkami, spolupráci s vybranou realitní kanceláří raději ukončete.

Nechte si vysvětlit všechny odstavce smlouvy. Makléř by měl být vaším pomocníkem a také rádcem - pokud vám nedokáže odpovědět, raději se s ním rozlučte.

Doporučujeme uzavřít smlouvu na dobu určitou (nejlépe na měsíc) a vždy po ukončení sepsat smlouvu novou. Smlouvu na dobu neurčitou lze sepsat pouze se souhlasem pronajímatele – tedy vás. Pokud nechcete, realitní kancelář vás donutit nemůže.

Nikdy nepodepisujte smlouvu, ve které je napsáno, že uhradíte náklady realitní kanceláře, pokud si nemovitost prodáte sami a nebo pokud řádně vypovíte smlouvu. Taková smlouva je velmi nevýhodná a neseriózní realitní kanceláře velmi rády zasílají faktury na astronomické částky.

Ve smlouvě by měla být uvedená částka, za kterou chcete nemovitost prodat i jakou provizi z toho bude mít (v případě úspěchu) realitní kancelář. Trvejte na tom, aby ve smlouvě byla předem stanovená suma, za niž by od vás (v případě neúspěchu prodeje) realitní kancelář nemovitost odkoupila.

Od realitního makléře si nechte předem předložit zmocnění k podepisování za společnost.

Nechte si vždy jeden originál od toho, co podepisujete.

Podepište každou stránku smlouvy zvlášť a nechte si i vy podepsat každou stránku od makléře.

Pokud Vás chce realitní kancelář donutit narychlo podepsat exkluzivní smlouvu s tím, že již má vážného zájemce, nevěřte jí! Pokud budete přeci jen tuto smlouvu podepisovat, trvejte na tom, aby ve smlouvě bylo uvedeno jméno konkrétního zájemce, kterého si přivede makléř s sebou na prohlídku. Když tento konkrétní zájemce nemovitost nekoupí, exkluzivní smlouva zaniká bez náhrady a realitní kancelář po vás nemůže chtít žádné peníze.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies