Nejčastější nemoci pohybového ústrojí u psů

Psi trpí nemocemi pohybového ústrojí stejně jako lidé. Nejčastěji se jedná o zlomeniny nebo záněty svalů, kloubů či šlach, objevit se ale může i křivice nebo závažná dysplazie kyčelních kloubů.

Pes

Zlomeniny u psů

I pes si nešikovným nášlapem, pádem či jiným úrazem může způsobit zlomeninu kosti. Místo zlomeniny obvykle nateče, lehké zlomeniny ale mohou být i bez otoku. Pes obvykle začne kňučet a na postiženou končetinu našlapuje velmi opatrně nebo vůbec. Jakmile tyto příznaky zaznamenáte, znehybněte ji pomocí klacku či jiné pomůcky (není-li rána otevřená) a psa okamžitě dopravte na veterinu. Nikdy psa se zlomenou končetinou nenechávejte chodit!

Psi a záněty svalů, kloubů a šlach

Záněty svalů, kloubů a šlach patří k nejčastěji se vyskytujícím onemocněním pohybového aparátu u psů. Příčinou může být např. vznik infekce po zranění nebo fyzické přepětí organismu. Takto postižení psi jsou úzkostliví, kulhají, nechtějí chodit. Místa zánětu bývají oteklá a načervenalá. Zánětlivá onemocnění u psů se léčí medikamenty.

Křivici lze úspěšně předcházet

Křivice je onemocnění, jehož příčinou je nedostatek vitaminu D. Objevuje se výhradně u štěňat do stáří půl roku. Jak už název vypovídá, křivici na první pohled poznáte křivě narostlými končetinami. Této nemoci lze ale účinně předcházet dostatkem pohybu na čerstvém vzduchu (slunce podporuje produkci vitamínu D v organismu) a dostatkem stravy bohaté na vitamíny.

Nešťastná dysplazie kyčelních kloubů

Jedná se o vrozenou dědičnou chorobu, projevující se neochotou k pohybu, kolísavou chůzí, potížemi při chůzi do schodů, častější únavou. Dysplazie postihuje kloubní jamku, která je nepřirozeně plochá a hlavice kloubu tak do ní nezapadá. U těžkých forem se může kloubní hlavice z jamky dokonce vysunout úplně. Takto vysunutému klobu se snaží přizpůsobit i šlachy, svaly a vazy a výsledkem je trvalá deformace. Obzvláště těžké formy dysplazie kyčelních kloubů se proto řeší utracením zvířete. Bolestivost je v tomto případě těžko snesitelná. Lehčí formy dysplazie lze řešit operativně.

Nejčastější nemoci drobných hlodavců

Kočičí plemena, které jsou nejčastěji nemocné

Jak zpříjemnit psům letní vedra?

Psí plemena, která nejčastěji trpí nemocemi

Zvířata a diety - nutné zlo, nebo ochrana jejich zdraví?

Péče o štěňata po narození

Brucelóza u zvířat je nebezpečná i pro člověka

Co víte o kočičím akné?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies