Nejčastější nemoci králíků – 1.díl

Mezi nejčastější onemocnění králíků patří myxomatóza, králičí mor, kokcidióza, ušní prašivina a infekční rýma. Více o příznacích, prevenci a léčbě jednotlivých nemocí se dozvíte v následujícím článku.

Králíci

Myxomatóza

Myxomatóza je virové onemocnění, které je přenášeno hmyzem (virus rozšiřují komáři a mouchy). Projevuje se tzv. myxomy (útvary podobné boulím) na uších a za ušima, zarudlým pohlavním ústrojím (u samců spuštěnými varlaty) a bílým výtokem z očí. Následkem myxomatózy většina postižených jedinců umírá. Vhodnou prevencí je očkování, které lze provádět od 10. týdnu života.

Myxomatóza u králíků

Králičí mor (zánět plic)

Je to virové onemocnění, které má krátkou inkubační dobu a velmi rychlý průběh. Přenáší se přímým kontaktem nebo bodavým hmyzem. Obvykle jedinci postižení touto nemocí umírají v křečích s příznaky dušení. Jedinou prevencí je očkování - lze očkovat buď samostatně, nebo kombinovanou vakcínou, která je účinná i proti myxomatóze.

Kokcidióza

Kokcidióza je parazitární onemocnění, které je způsobené přemnožením prvoků rodu Eimeria (Kokcidie). Ty přežívají téměř u všech dospělých králíků, nejnáchylnější na ně jsou mláďata do 10 týdnů věku. Při masivním rozmnožení poškozují střevní sliznici nebo tkáň jater.

Onemocnění se přenáší trusem a močí. Následkem onemocnění králíci hubnou (přestávají jíst), mají vypoulené oči, bledé oční spojivky a nahrbený hřbet. V pokročilém stadiu jsou nadmutí, občas skřípají zuby a trpí střídavě zácpou a silně zapáchajícím průjmem. Časně hynou v křečích. Vhodnou prevencí je pravidelné podávání kokcidiostatik (označovány také jako antikokcidika, antiparazitika).

Ušní prašivina

Ušní prašivinu způsobuje zákožka svrabová. U postižených jedinců se vyskytují šedobílé stroupky v uších a ve zvukovodech, pod nimi je patrná zanícená kůže. Následkem prašiviny má zvíře neustále sklony k drbání a pohazování hlavou. Prevencí je pravidelná kontrola uší. V případě výskytu prašiviny potíráme postižená místa mastí, případně stolním olejem (aby strupy změkly) po dobu 3 dnů. Nejčastěji se prašivina objevuje u starších králíků.

Infekční rýma

O infekční rýmě mluvíme tehdy, pokud se u zvířete objevuje trvalý výtok z nosních dírek. Často také kýchá, frká a ustavičně si přejíždí nos. Zpozorovat můžeme znečištěné přední končetiny, v některých případech také hnisavý výtok v okolí nosu. Rýmu mohou způsobit bakterie nebo také viry. Je vhodné navštívit veterinárního lékaře, který určí přesnou příčinu a doporučí vhodnou léčbu.

Hlodavci a péče o jejich chrup

Chováme zakrslého králíčka

Chováme Teddyho

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies