Nejčastější chyby při předpěstování sadby

Začátek roku je ideálním obdobím, kdy si lze předpěstovat vlastní sadbu rostlin. Budeme-li o sazenice správně pečovat, můžeme je na jaře vysadit na svou zahrádku a následně se těšit z toho, jak nám rostou do krásy. Víte, co dělat v případě, když vám sazenice nerostou tak, jak by měly? Možná je na vině nedostatek světla, špatná zálivka, nevhodný pěstební substrát a nebo časté kolísání pěstebních teplot.

Sazenička v půdě

Nedostatek světla a tepla

Velmi důležitá je při předpěstování sadby rovnováha mezi teplotou a světlem. Ideální teplota by se měla pohybovat mezi 20 až 25°C. Pěstujeme-li sazenice při vyšší teplotě, dopřejeme jim i více světla. Nedostanou-li jej, začnou se nám sazenice vytahovat. Nedostatek světla se u sazenic projevuje slabým vzrůstem.

Tip: Je dobré vědět, že některé druhy rostlin vyžadují světlo více hodin, než jim mohou zimní dny nabídnout. Chcete-li aby se takovým druhům sazenic dobře dařilo, snažte se je pravidelně přisvětlovat vhodným osvětlením.

Nevhodný pěstební substrát

Zkušení pěstitelé dobře vědí, že rostliny se nespokojí s jakýmkoliv substrátem, ale vyžadují zeminu odpovídající jejich nárokům a požadavkům. Pro výsev a předpěstování sady proto používáme substrát, který se při zalévání neslévá, má vhodné složení a nižší obsah živin.

Nesprávný termín výsevu

Příliš brzký nebo pozdní výsev, případně pomalé předpěstování v nevhodných podmínkách může způsobit, že se sazeničkám nebude dařit a začnou nám hynout. Je proto vhodné, pokud termín výsevu přizpůsobíme termínu výsadby a také době potřebné k předpěstování sadby. Například rajčata a papriky potřebují 8 až 10 týdnů, balkónové květiny 8 týdnů, apod.

Nevhodně provedený výsev

Vyséváme-li semínka příliš hluboko nebo nerovnoměrně, může se stát, že nám budou špatně, případně nerovnoměrně vzcházet. Proto je důležité, abychom semínka vysévali na urovnaný, mírně upěchovaný povrch a po výsevu je zasypali jemnou vrstvou zeminy.Další příčinou nerovnoměrných nebo špatně rostoucích sazenic může být nekvalitní osivo. Před výsevem zkontrolujeme klíčivost, a to zejména staršího a vlastního osiva.

Nedostatek vody a živin

Nedostatek vody může způsobit, ze nám sazenice rostou příliš pomalu a nebo nám nerostou vůbec. Sadbu je nutné pravidelně zalévat a větší rostliny také přihnojovat vhodným hnojivem (pro daný druh rostliny).

Příliš hustý porost

Bude-li výsev příliš hustý, sazenice nebudou mít pro svůj růst dostatek prostoru, světla ani živin. Prevencí je řidší výsev nebo protrhání sadby po vzejití. Později je dobré také pikýrování nebo přesazení jednotlivých rostlin do květináčů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies