Nejčastější choroby u štěňat a koťat

Pokud si chcete pořídit domácího mazlíčka, ještě před tím byste měli být informováni o tom, že s koťaty nebo štěňaty nemusíte prožít pouze radosti, ale také starosti. V dnešním článku vám prozradíme, jaké jsou nejčastější nemoci těchto zvířat.
Štěně, hra, tlapky

Nemoci štěňat a koťat – průjmy

Pokud se chystáte pořídit si zvířátko, dbejte především na to, jestli je v pořádku jeho zažívání. Pokud mladá kočka nebo pes trpí průjmovým onemocněním, je třeba hledat příčinu, kterou může být i předzvěst závažné či dokonce smrtelné choroby.

 

Průjmy u malých psů a koček jsou však nejčastěji způsobovány běžnými střevními parazity, kterých se ve většině případů zbavíte takřka bez problémů. V horších případech se může jednat o nebezpečný virus. Platí zde jedno pravidlo: s průjmy u koťat a štěňat není radno si zahrávat a je nutné vyhledat odbornou pomoc u veterináře.

Zvracení u koťat

Zvracení domácího mazlíčka často u chovatelů vyvolává obavy, pokud se však týká koček, většinou není proč se obávat. Kočky zvracejí poměrně často a patří to k jejich přirozenému tělesnému chodu. Kočka se snaží vydávit škodlivé látky nebo chuchvalce chlupů.

 

O to se také často pokoušejí i psi. Pokud však zvracení přetrvává a je časté nebo se ve zvratkách objeví krev, je nutné okamžitě vyhledat veterináře.

Nemoci psů a koček – nechutenství

U malých psů či koček se mohou objevit problémy s nechutenstvím. Pokud kočka či pes odmítá krmivo, které jim dáváte, není důvod se obávat v případě, že zvíře přijme jiný druh potravy od jiného výrobce. Především kočky jsou velmi vybíravé a je možné, že jim bude chutnat pouze jeden či dva druhy krmiva.

 

Veterináře vyhledejte v případě, že kočka či pes nepřijímá žádnou potravu po několik dní. Hrozí zde dehydratace, která může být pro zvíře osudná.

Nebezpečné a smrtelné viry – FeLV

FeLV, neboli kočičí leukémie, je smrtelný virus, který se vyskytuje především u koťat. Toto onemocnění téměř ve většině případů končí smrtí. Také většina veterinářů vám při výskytu této choroby kočku utratit ještě před tím, než se začne trápit. Průběh této nemoci spočívá v postupném selhání imunitního systému.

 

Lék na tuto chorobu bohužel neexistuje. Projevy jsou podobné jako AIDS u lidí. Virus není přenosný na člověka ani na jiné druhy zvířat – jiná kočka se však od infikované kočky nakazí velmi snadno.

Klasické nemoci – paraziti

Paraziti jsou nejčastější zdravotní problémy štěňat a koťat. U potulných zvířat jsou parazité na „denním pořádku“, a tak není důvod se většinou znepokojovat, pokud váš domácí mazlíček onemocní některým z mnoha druhů parazitických onemocnění.

 

Samozřejmě není radno tuto situaci zlehčovat a je nutné se parazitů co nejdříve zbavit. Pokud parazity podceníte, vaše štěně či kotě může nést následky po velmi dlouhou dobu.

Další běžná onemocnění

Je téměř jisté, že se váš domácí mazlíček během svého života bude muset potýkat s lehčím či závažnějším onemocněním. Stejně tak je tomu i u lidí. Pro to, aby zvíře bylo co nejvíce odolné a co nejméně trpělo chorobami, můžete hodně udělat.

 

Na prvním místě je prevence a na druhém samozřejmě kvalitní strava a dobré životní podmínky. Tak si váš mazlíček vypěstuje imunitu, která ho ochrání před různými onemocněními.

 

Další zajímavé články z rubriky zdraví zvířat

Nejčastější letní úrazy u psů a koček

Jak zpříjemnit psům letní vedra?

Nejčastější choroby u psů - 2.díl

Kočky a jejich nejčastější nemoci

Pes a epilepsie - co teď?

Nejčastější choroby u psů

Psí strava - co by nemělo chybět

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies