Nejčastější choroby u psů - 2.díl

Tak jako jejich páníčci i psi můžou onemocnět více či méně závážnými chorobami. Ty je mohou oslabit a v nejhorším případě skončit i smrtí. Jaké jsou nejčastější nemoci, které vašemu pejskovi hrozí?
Spící pes

Psinka

Jde o velmi nakažlivou nemoc způsobenou viry. Nákaza probíhá často formou kontaktu se slinami nebo močí nemocného zvířete. Inkubační doba je 3-7 dní. Postihuje hlavně mladé psy, ale ani ti starší před ní nejsou uchráněni. Velmi často nemoc končí smrtí zvířete.

 

Příznaky: horečka, malá chuť k jídlu, výtok z nosu a očí. Později se přidávají dýchací obtíže, třes a průjmy.

 

Léčba: vitamíny a antibiotika. Vakcinaci proti psince lze aplikovat už od 6., ale častěji 7. a 8. týdne věku štěněte.

Parvoviróza

Tato nemoc je velmi rozšířená, hlavně tam, kde žije pohromadě více psů (útulky, chovné stanice, penziony...). Způsobuje ji velmi odolný virus.

 

Příznaky: silně zapáchající průjmy a zvracení s obsahem krve, apatie. Nemoc je často smrtelná, hlavně u štěňat. Mezi 6.-8. týdnem lze provést vakcinaci.

Infekční zánět jater

Původcem nemoci, která hlavně u štěňat často končí smrt, je virus. Nemoc je zákeřná v tom, že často probíhá skrytě. Inkubační doba je 3-6 dní a příznaky jsou podobné jako u lidské hepatitidy, ale u psů se navíc projevují i oční problémy.

Vzteklina

Nepezpečná nemoc přenosná ze psa na člověka. Zabrání jí jediná injekce vakcíny, která se aplikuje ve věku tří měsíců štěněte. Nejčastěji dojde k nákaze kousnutím nebo škrábnutím nakaženým zvířetem.

Leptospiróza

Způsobuje ji bakterie, kterou nacházíme v moči hlodavců. Ke kontaminaci dochází vodou nebo kousnutím hlodavců. Inkubační doba je několik dní. Nemoc se projevuje jako vážná hepatitida se selháváním ledvin.

 

Příznaky: bakterie napadá srdce, ledviny, mozek, někdy i oči; ke konci nemoci se oči, sliznice v tlamě a kůže zbarvují do oranžova

 

Léčba: obtížná, používá se penicilin, ale uzdravení je nejísté, nemoc velmi často končí smrtí. Z tohoto důvodu se doporučuje očkování - 2 vakcíny v měsíčním intervalu od 8 týdnů a po každých 6 měsících přeočkování.

Piroplasmoza

Tuto chorobu přenášejí klíšťata a dochází při ní k likvidaci červených krvinek v těle zvířete parazity. Má podobné příznaky jako malárie u člověka. V některých případech je nutná transfúze krve. Je-li léčena včas, zvíře má velkou šanci na uzdravení bez následků.

 

Příznaky: absence chuti k jídlu, únava, zvracení a tmavě zbarvená moč

 

Rychlá lékařská pomoc je nezbytná, jinak může pes uhynout na žloutenku nebo selhávání ledvin.

 

Existuje očkování: očkovací látka se aplikuje ve dvou dávkách s měsíčním intervalem od 5 měsíců, přeočkování po měsíci a potom každý rok. Očkování už nemocného zvířete je neúčinné. I když je vakcinace účinná, přesto se v místech výskytu klíšťat doporučuje použití antiparazitních prostředků.

Infekční kašel

Jak už název napovídá, nemoc se vyznačuje prudkým kašlem. Rychle se šíří v místech, kde dochází ke kumulaci psů - v útulcích, chovných stanicích a penzionech. Inkubační doba je 2-12 dní.

Lymská borelióza

Nakažlivé onemocnění, nejčastěji způsobené kousnutím nakaženého klíštěte. Inkubace nemoci je až několik měsíců.

 

Příznaky: horečka, únava, ztráta chuti k jídlu, často horké a nateklé klouby


Léčba: antibiotika typu doxycyclin

Psí chřipka (paraintluenza)

Chřipka psů je nakažlivé virové onemocnění napadající hlavně dýchací ústrojí. K nakažení psa dochází kapénkovou infekcí, virus se vylučuje i močí. Inkubační doba tohoto onemocnění je 4 až 9 dní.

 

Příznaky: suchý, v případě těžší formy onemocnění dávivý kašel, výtok z nosu a očí, ubývání na váze, nechutenství. Protí psí chřipce existuje účinná vakcína.

Řešení problému - očkování

Proti všem výše uvedeným nemocem účinně ochrání psa očkování.Už ve věku dvou měsíců přestává být štěně chráněno matčinými protilátkami, které přijímá s mateřským mlékem. V tomto věku by mělo podstoupit první očkování.

 

Ostatní očkování následují v měsíčních intervalech. Většina vakcín vyžaduje každoroční přeočkování, navíc imunita u psa s věkem klesá. Proto je důležité nezanedbávat očkování ani starších psů.

Další zajímavé články z rubriky zdraví zvířat

Pes a epilepsie - co teď?

Nejčastější choroby u psů

Psí strava - co by nemělo chybět

Má váš pes nepříjemně páchnoucí dech?

Obezita u psů

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies