Nejčastější choroby a škůdci vinné révy

Mezi nejnebezpečnější škůdce vinné révy patří Mšička révokaz (Daktulosphaira vitifoliae) a Vlnovník révový (Colomerus vitis). Réva je také velmi často napadána padlím, plísní révovou, plísní šedou a eutypiózou.

Vinná réva

Padlí révové (Oidium Tuckeri)

Padlí révové se řadí mezi houbové choroby. K jeho výskytu velmi přispívají nestabilní pěstební podmínky, tedy častá změna počasí, zejména pak teplo a vlhké prostředí. Padlí révové se na rostlinách projevuje šedobílým plísňovým povlakem, které se objevuje převážně na listech a plodech. Pro ochranu vinné révy je vhodné před květem a po odkvětu aplikovat na rostliny vhodné přípravky na bázi síry, například Sulikol K, Sulikol 750 SC.

Plíseň révová, peronospora (Plasmopara viticola)

Další velmi častou houbovou chorobou, která napadá vinou révu, je plíseň révová. Napadá rostliny zejména na jaře, kdy k jejímu výskytu napomáhá střídavé počasí. Prvním příznakem jsou tzv. olejové skvrny, porůstající mycelium se na povrchu listu projeví jako žlutavá skvrna, později se na spodní straně listů objeví bílé povlaky. Pro ochranu rostlin před plísní révovou lze použít měďnaté přípravky Champion 50 WP, Kuprikol 50 nebo tekutý Cuproxat SC.

Eutypióza (Eutypa Lata)

Eutypióza napadá zejména staré dřevo a způsobuje předčasné odumírání ramen nebo celých keřů.Nápadným příznakem jsou velmi malé listy a tzv. košťatový růst, z oček vyrůstají slabé světlezelené letorosty s množstvím drobných a deformovaných listů. Houba postupně prorůstá do hloubky, dřevěné části odumírají a zbarvují se do hněda.Napadené části rostlin je potřeba odstranit a spálit.

Plíseň šedá (Botryotinia fuckeliana)

Plíseň šedá napadá révu v době květenství (v období těsně před květem a v době květu) a v době zaměkání hroznů. Může snížit kvalitu sklizně. Projevuje se na rostlině nápadným šedým povlakem. Pro ochranu rostlin lze použít měďnaté přípravky Champion 50 WP, Kuprikol 50 nebo tekutý Cuproxat SC.

Mšička révokaz (Daktulosphaira vitifoliae)

Mezi nejnebezpečnější škůdce patří mšička révokaz (Daktulosphaira vitifoliae), která saje na kořenech révy a způsobuje jejich uhnívání, v důsledku čehož dochází k úhynu celé rostliny.

Vlnovník révový (Colomerus vitis)

Dalším velmi častým škůdcem je vlnovník révový (Colomerus vitis) způsobující plstnatost lícu listů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies