Nejčastější choroby a škůdci ořešáku

Mezi nejčastější choroby ořešáku patří zejména antraknóza a bakteriální skvrnitost, ze škůdců převážně vlnovník ořešákový. Víte, jak proti těmto chorobám a škůdcům účinně bojovat? Poradíme Vám!

Vlašské ořechy

Antraknóza ořešáku

Antraknózu ořešáku způsobuje houba Gnomonia leptostylla. Na listech ořešáku vznikají různě velké, hnědě ohraničené skvrny, které jsou z počátku žlutohnědé, později od středů hnědé. Skvrny se postupně zvětšují a spojují. Skvrny mohou vznikat i na listových řapících, na plodech a výjimečně i na letorostech. Napadené listy se deformují, zasychají. Koncem léta předčasně opadávají. V důsledku předčasného opadu listů ořešáku dochází ke špatnému vyzrávání letorostů a ke zvýšenému riziku poškození mrazy.

Ochrana proti této chorobě spočívá zejména ve včasném a důkladném sběru a likvidaci spadlého napadeného listí. Vhodné je také ošetření ořešáku přípravkem Kuprikol 250 SC, nejlépe před květem ořešáku. Postřik je možné ještě jednou nebo dvakrát zopakovat po odkvětu. Ošetřovat by se měly především mladé stromky.

Bakteriální skvrnitost ořešáku (Xanthomonas juglandis)

Na plodech ořešáku vznikají nejprve vodnaté skvrny, které se rychle zvětšují, propadají a černají. Postupně tak vznikají velké nepravidelné černé skvrny, ohraničené vodnatým lemem, které postupují do plodů. Tam postihují jádro, které následně zčerná a seschne.

Při pozdním napadení ořešáku bakteriální skvrnitostí není jádro zasaženo, ale pouze zelený obal. Napadené plody většinou opadávají. Bakteriální skvrnitost se vyskytuje také na listech (na nervatuře, listových řapících ale také na letorostech). Na listových čepelích vznikají nejprve drobné hranaté skvrny, které jsou vodnaté, později hnědé a nekrotické. Splývají do velkých ploch.

Vhodnou ochranou je ošetření ořešáku přípravkem Kuprikol 250 SC nebo Champion 50 WP, nejlépe před květem ořešáku. Postřik je možné ještě jednou nebo dvakrát zopakovat po odkvětu.

Vlnovník ořešákový (Eriophyes erineus).

Zřídka se na ořešáku může objevit škůdce zvaný vlnovník ořešákový. Je to malý roztoč, který způsobuje na listech a plodech žlutavé až hnědočervené plstnaté, vypouklé zduřeniny. Roztoč nezpůsobuje výrazné škody, proto postačí, pokud napadené listy a plody budete sbírat a následně likvidovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 23 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies